България ще строи сграда за ЕМА, само ако получи домакинството

"Кое й е лошото на България, освен че е бедна?“, коментира зам.-министър Ненков, според когото имаме реални шансове

България ще строи сграда за ЕМА, само ако получи домакинството

Министерството на здравеопазването смята, че страната ни има реални шансове да получи домакинството на Европейската агенция по лекарствата - European Medicines Agency (ЕМА), като сме поели ангажимент да построим сграда специално за агенцията в София Тех Парк, само ако спечелим. Това обявиха от здравното министерство в четвъртък, когато бяха представени специално създадения за популяризиране на кандидатурата ни сайт и клип.

В момента седалището на агенцията, която отговаря за научната оценка, надзор и мониторинг на безопасността на лекарствата, се намира във Великобритания и след Брекзит се търси нова страна домакин, която да приеме 800-те ѝ служители и техните семейства. Освен България още 18 страни кандидатстват за домакинство на организацията.

Кандидатурата на София беше направена а 31 юли, в последния възможен момент, само с попълване на задължителното заявление. Това предизвика критики, че правителството просто се опитва да отбие номера, като се има предвид ожесточената конкуренция и това, че други столици, разполагащи с очевидни предимства, се рекламират от месеци.

От пресконференцията на зам.-министрите Мирослав Ненков и Лидия Нейчева обаче се разбра, че макар София последна да внася рекламните си материали това може да е предимство и зададоха риторичния въпрос: Кое ѝ е лошото на България, освен че е бедна?

"Ако ЕМА дойде у нас, 800 високозпалатени страхотни професионалисти, с които вървят техните семейства, ще дойдат тук и ще харчат парите си тук. ЕМА всекидневно се посещава от голям брой експерти, производители и търговци на лекарства. Това според мен ще доведе до преместване на централите на някои от фармацевтичните корпорации в София", заяви Ненков.

Клипът представя достойнствата на София и България под формата на писмо до ЕМА, включително през погледа на чужденци, живеещи у нас. Планини, море, минерални извори, културни съкровища, хубава храна и услужливи хора са сред предимствата, изтъкнати в него. Представен е и евентуалният нов дом на ЕМА – в София Тех Парк, предстоящото домакинство на председателството на ЕС, както и наличието на здравни и образователни услуги. В друго, неофициално видео на сайта, страната ни е рекламирана и от известни кинозвезди, снимали в Ню Бояна.

Кое ѝ е лошото на България, освен че е бедна?

Кандидатурите ще бъдат оценявани по 6 критерия

Кандидатурите за седалище на Европейската агенция по лекарствата ще бадат оценявани по шест критерия.

1) Гарантиране на възможността агенцията да се установи на място и да поеме функциите си към датата на оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС.

Този критерий е свързан, по-специално, с наличието на подходящи офис помещения, така че агенцията да може своевременно да поеме функциите си на новото място към датата на оттегляне. Това следва да включва необходимата логистика и достатъчно пространство за офиси, заседателни зали и архивиране извън рамките на обекта, висококачествена телекомуникационна мрежа и мрежа за съхранение на данни, както и адекватни стандарти по отношение на физическата и информационната сигурност.

2) Достъпност на мястото

Още

От здравното министерство заявиха, че кандидатурата и представянето ни не са закъснели. Другото оправдание беше, че са започнали да работят от нулата при идването на новото правителство, като предварително е нямало нищо подготвено. Около месец е отнело изискването на информация от останалите министерства, с която да се отговори на критериите за домакинството - учебна база, пазар на труда и др.

"Много ми е неприятно да слушам всякакви хора, които по всякакви начини ми обясняват как нямаме шансове. Това, уважаеми, не е вярно. Защото какво ѝ е на София, кое ѝ е лошото на България, че да не може тези сериозни професионалисти и техните семейства да дойдат при нас? Кое ѝ е лошото на България, освен, че е бедна? Аз бих възприел, ако спечели някоя от големите столици, като доказателство за това, че Европа върви на две скорости. Това за нас е неприемвливо. Със зъби и нокти ще се борим да представяме нашата столица и нашата страна пред държавите, които смятаме, че има смисъл, да гласуват за нас – да покажем, че ако ЕМА дойде тук, ще е добре за всички", коментира зам.-здравният министър Мирослав Ненков.

Строим специално сграда за ЕМА, ако спечелим

Другият зам.-министър с ресор лекарствена политика Лидия Нейчева съобщи, че страната ни е поела ангажимент да строи сграда за ЕМА в София Тех Парк, само ако кандидатурата ни спечели, тъй като в момента не разполагаме с друга сграда на толкова голяма площ, а и по този начин ще можем да се съобразим изцяло с изискванията и потребностите на агенцията.

"Сградата, в която сега се помещава ЕМА, е разположена на 30 000 кв. метра и в момента няма такава свободна, а и ние бихме могли да предложим повече от 30 000 кв. м., съобразявайки се с това, което имат сега, дори да го надминем", каза Нейчева. По думите ѝ имаме предостатъчно време, тъй като преместването е през 2019 година. "Ние сме показали, че строим много бързо", коментира тя.

Нейчева посочи, че Холандия и Словакия също не предлагат готови сгради и са поели ангажимент да строят нови, в случай че спечелят.

"Ако ЕМА дойде в София, е въпрос на организация, която ние имаме капацитета да създадем, така че тяхното преместване да бъде безболезнено за служителите – да работят в подобна среда, да живеят на подобно място. Ако ни одобрят и строим сграда, ще построим такава, която може би дори ще прилича на сегашната централа", заяви Ненков.

Въпрос на политическо лоби

От здравното министерство коментираха, че след свършеното дотук е въпрос на политическо лобиране, включително на най-високо ниво, да убедим колкото се може повече държави да дадат глас за българското домакинство. Приоритетно ще бъдат убеждавани държавите, които нямат собствена кандидатура: Литва, Латвия, Естония, Чехия, Унгария, Словения, Кипър и Люксембург.

Регламентът предвижда, че трябва да се получи подкрепа от поне 14 държави членки, като всяка държава гласува с 3, 2 и 1 точка за предпочитаните кандидатури.

"Реален е шансът да бъдем подкрепени, защото нашата страна няма нито една европейска агенция и е нормално да бъдат подкрепени Балканите по някакъв начин", заяви Нейчева.

Общо 4 страни от кандидатите нямат нито една европейска агенция на своя територия – България , Румъния, Словакия и Хърватия.

Зам.-министър Ненков ще обиколи столиците, които нямат собствена кандидатура, за да ги убеждава да подкрепят България. Нейчева пък ще посети централата на ЕМА в Лондон.

От здравното министерство заявиха, че в МВнР ще направят план как да мобилизират дипломатите и да представят кандидатурата ни пред чуждите правителства.

"Тази совалка на зам.-министър Ненков ще е много полезна, но тя е извън това, което трябва да се направи по дипломатически път – това означава срещи в постоянното представителство в Брюксел, там да се лобира, означава нашите посланици да посетят всички здравни министри, независимо дали само на държавите, които не участват в надпреварата или не. Аз например си представям някои от кандидатстващите държави, които биха ни подкрепили", каза Нейчева.

За момента обаче не е ясно какви срещи на високо равнище са предвидени в подкрепа на кандидатурата ни за ЕМА.

Домакинството на ЕМА се решава през ноември

Нейчева обясни и процедурата, по която ще протече оценяването. До 30 септември ЕК ще прегледа всички кандидатури, по критериите, които е заложила и ще определи дали ги покриваме или не. През октомври всички отговарящи на критериите кандидатури ще се разгледат и ще се направи презентация на всяка държава от посланиците и постоянни представители в Брюксел. Ще се гласуват всички предложения, освен тези, които държавите членки сами оттеглят, а решението ще стане ясно през ноември.

"Реално погледнато не сме се забавили, спазили сме срока, не сме го пропуснали. Не сме се забавили с представянето на нашите рекламни материали и мисля, че се получава добре, защото ги представяме последни. След като всичко вече се е изтъркало, ние идваме като нещо ново", коментира Ненков.

Споделяне

Още по темата

Още от България