София с най-лоши оценки за седалище на ЕМА

Фаворити очаквано са Амстердам, Брюксел, Барселона, Милано, а от Източна Европа най-добре е оценена кандидатурата на Братислава

София с най-лоши оценки за седалище на ЕМА

Кандидатурата на София официално е най-зле оценена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за нейно седалище. Това става ясно от анализ на агенцията, който тя е изпратила на Европейската комисия и очаква той да бъде взет предвид от държавите членки при окончателното решение за преместването. Части от анализа на ЕМА изтекоха в медиите преди дни, като сега агенцията го публикува в пълния му вид.

Освен че се оформиха като най-предпочитани от самите служители на ЕМА, кандидатурите на Амстердам, Барселона, Милано, Брюксел и Копенхаген получават високи оценки и на офертите си. Сред страните от Централна и Източна Европа, които нямат европейски орган на своя територия, което е предимство, най-високи оценки получава кандидатурата на Братислава.

Варшава, Букурещ и Загреб също получават ниски оценки, но най-зле от всички е оценена кандидатурата на София.

Първата част от анализа, обхваща техническата оценка на предложените сгради, разположението, плана за преместването. В нея ЕМА се е придържала към оценяване само на подадената в офертите информация.

Втората част от анализа оценява критерии, свързани с достъпността на мястото, достъпа до образователни и здравни заведения, пазар на труда и непрекъснатост на дейността. В тази част анализът на EMA не се основава само на информацията, предоставена в публичните оферти, но и на друга обществено достъпна информация.

По отношение на техническите параметри София получава най-лоша оценка, като е отчетено, че няма подходящи пространства за представителни нужди, не осигурява достъпна среда за инвалиди, няма достатъчно заседателни зали, няма достатъчно добро техническо и IT осигуряване, липсва добра телекомуникационна мрежа в предложената сграда. Освен това офертата ни не дава сигурност, че преместването ще стане по начин, който ще осигури непрекъснатост на работата на агенцията.

Лоша оценка по тези показатели получават и Стокхолм, Варшава, Загреб, Малта.

Амстердам отговаря на всички условия и кандидатурата ѝ е оценена високо, като леки резерви има само за IT осигуряването и телекомуникациите.

Барселона получава много добра оценка, като резерви има за това, че сградата ще е готова през 2019 година, както и за нейния капацитет. Братислава, Брюксел и Копенхаген също са получили добри оценки, но има резерви относно плановете им за преместването.

Анализът в частта му за условията на живот, работа, образователни и социални услуги също ни отрежда най-лоша оценка. Критики сме получили относно честотата и качеството на обществения транспорт и липсата на информация за условията за настаняване. Ниска оценка сме получили и заради слабия достъп до международни и европейски училища. Възможностите за заетост също не са посочени в офертата. Като недостатък се посочва и непризнаването от законодателството на съжителството без брак, което е отчетено като минус и в другите кандидатури от Централна и Източна Европа – Братислава, Букурещ и Варшава.

По критериите за условията на живот отново високо оценени са Амстердам, Милано, Барселона, Брюксел, Копенхаген, Виена.

Братислава, която по техническите параметри има висока оценка, обаче е оценена по-слабо относно средата на живот.

Решението за новия дом на ЕМА трябва да бъде взето през ноември в рамките на Съвета по общи въпроси с гласуване на 27-те министри. Всички оферти ще бъдат подложени на гласуване, освен ако не бъдат оттеглени от съответните държави.

Регламентът предвижда, че трябва да се получи подкрепа от поне 14 държави членки, като всяка държава гласува с 3, 2 и 1 точка за предпочитаните кандидатури.

Споделяне

Още по темата

Още от България