България ще тегли по-малък заем от ЕИБ за следващия програмен период

Взимаме още кредити за пътища, жп проекти, бизнеса и селските райони

България ще тегли по-малък заем от ЕИБ за следващия програмен период

България ще тегли по-малък заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за съфинансиране на европроекти през следващия програмен период. Рамковото споразумение за новата кредитна линия ще бъде в размер до 500 млн. евро, докато за настоящия програмен период заема беше до 700 млн.евро. Това стана ясно след среща на премиера Пламен Орешарски с вицепрезидента на ЕИБ Михай Танасеску.

Средствата са за рефинансиране и съфинансиране на големи инфраструктурни проекти, каза премиерът Орешарски.

Интерес имаме към продължаване на програмата "Транзитни пътища" и кредити за железопътни участъци, каза Орешарски, без да посочи размер на бъдещ заем.

В същото време петата част на пътната програма буксува и наскоро правителството удължи срока за усвояването на заема от 450 млн. евро с три години до края на 2016 г. До юни от парите бяха оползотворени близо 170 млн. евро, като основната причина за забавянето е невъзможността на държавата да осигури съфинансирането на програмата.

ЕИБ ще отпусне кредитна линия за Българската банка за развитие за около 100-150 млн. евро е другата обсъдена тема."Ще ускорим тази процедура, така че сравнително по-бързо тези пари да бъдат на разпореждане на банката", каза Орешарски.

Досега ЕИБ е дала над 250 млн. евро за финансиране на малки и средни предприятия, каза на Михай Танасеску. Той е убеден, че ще бъдат намерени правилните проекти, с които да се подобри качеството на живот на хората.

Танасеску посочи, че тази година ЕИБ ще подпише нов проект със страната ни за 270 млн. евро, което е с 45% повече в сравнение с миналата година. "Това са свежи пари, които ще се влеят в българската икономика. Траншовете ще бъдат повече от миналата година", каза Танасеску.

По думите му фокусът трябва да бъде насочен към селските райони и затова е обсъдена възможността за рамков заем за тях до 150 млн. евро.

От 90-те години насам общата експозиция на ЕИБ в страната ни по проекти възлиза на около 4 млрд. евро, каза Орешарски.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?