България ще увеличи с 2 - 4 процента въозбновяемите източници на енергия

Делът на възобновяимете енергийни източници (ВЕИ) в България до 2020 г. може да нарасне до 10%, при поставена от ЕС обвързваща цел 20%. Това каза в неделя вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, който изтъкна, че България е в трудна позиция, тъй като въвеждането на алтернативни енергийни източници е скъпо, а освен това консумацията на енергия у нас расте и не може да се компенсира само с възобновяеми източници.

В момента между 6 и 8 на сто от енергията в България се произвежда от ВЕИ, уточни министър Калфин.

Той обясни пред БНР, е Европейският съвет е приел една по-гъвкава формула, в която 20-те процента останаха обвързваща цел, но средно за целия ЕС, като всяка отделна страна членка ще определи свои национални цели в дискусии в Еврокомисията.

“При всички случаи при България ще бъде една доста напрегната програма. Очаква се и бизнесът да се заинтересува повече, да се направи един пакет и от държавни помощи, подпомагане на изграждането на алтернативни източници”, каза министър Калфин.

Той е много доволен първо участие на България в заседанието на Европейския съвет, което се проведе в края на седмицата в Брюксел и в него участва премиерът Сергей Станишев.

“България имаше какво да каже по тях и голяма част от това, което казахме, се чу… За пръв път вече и министър-председателят можеше да говори на български, на Европейския съвет се чу българска реч и българско изказване”, разказа министър Калфин.

Той изтъкна като положително решение за България фактът, че въпросът с ядрената енергетика влезе в документа, който посочва, че всяка една страна има правото да избира своя набор от източници на енергия, включително и ядрената. Било е прието чешкото предложение, но защитено и с българския аргумент, да се създаде форум по ядрена енергетика, на който всички ангажирани в проблема - производители, държави, неправителствени организации, включително екологични и т.н. - да обсъждат заедно всички предизвикателства на ядрената енергетика, включително и ядрената сигурност.

Ако имаше общи стандарти за ядрена сигурност, нямаше да се наложи да затворим ІІІ и ІV блок на АЕЦ “Козлодуй”, каза министър Калфин.

В същото време той отново предупреди: “Не трябва да създаваме някакви големи очаквания, че ІІІ и ІV блок ще може да бъдат включени наново.

След като един път сме поели ангажимент, след като един път сме го изключили, след като един път е влязъл в договора за присъединяване, ратифициран от всички европейски страни, много трудно това може да се промени.”

Споделяне

Още по темата

Още от Европа