България трябва да е активната страна за ПРО

България трябва да е активната страна за ПРО

Премиерът Бойко Борисов се срещна в четвъртък за пръв път с американския президент Барак Обама. Той участва в официалната вечеря на Обама с лидерите на още десет страни от Източна и Централна Европа в Прага, след като по-рано беше подписан договорът за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия между САЩ и Русия.

По време на вечерята  всеки един от държавните лидери е говорил по конкретни теми. Българският премиер е представил визията си за Иран, Ирак и противоракетната отбрана (ПРО).

"Ако става дума за ПРО, ние трябва да бъдем активната страна", каза Борисов пред журналисти след вечерята. Toй съобщи още, че въпросът за разполагането на елементи от противоракетната отбрана на НАТО в България не е бил поставян официално, а ако това бъде направено, въпросът ще бъде решен от Народното събрание.

По думите му по време на срещата е бил обсъден "целия конспект на проблемите" - ситуацията в горещите точки в света, сред които Босна и Херцеговина, Израел, Иран, Афганистан и др.  

Лидерите на държавите са декларирали солидарност за участие в мисията в Афганистан, посочи още Борисов.

"Всички декларирахме солидарност, заявихме участие, но аз зададох въпроса докога ще правим това. Тревогата на всички е, че след като Съветският съюз изгуби войната, години наред там гинат войници на НАТО. До кога ще продължава това? Години наред - 5, 10, 20? Местното население усеща ли, че има шанс да се подобри положението след войната или просто чака тя да свърши и както си замина Съветския съюз да си замине и НАТО", каза Борисов.

Американският президент Барак Обама е препоръчал на сътрудниците си да бъде установена по телефона директна комуникация с България, защото страната ни добре познава ситуацията на Балканите.

Обама е благодарил за решението на България да приеме затворник от Гуантанамо. Борисов от своя страна представи на американския президент бъдещия български посланик във Вашингтон Елена Поптодорова.

По-рано през деня на въпрос за очакванията му от предстоящата среща с Обама, Борисов отговори лаконично: "Гладен съм". Премиерът Бойко Борисов бе персонално поканен да участва на вечерята на Обама с лидерите на Чехия, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Борисов имаше възможност най-бързо да седне на масата, тъй като влезе първи на вечерята (влизането е по азбучен ред). Той бе посрещнат от Обама и двамата имаха кратък разговор на четири очи.

След вечерята Борисов коментира, че менюто е било много добро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?