България в “златната среда“ по религиозност сред 68 страни

България в “златната среда“ по религиозност сред 68 страни

Общо 62 процента от хората по света се определят като религиозни, 25 на сто се определят като нерелигиозни, 9 процента избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това показва световно сравнително изследване на глобалната изследователска асоциация "Галъп интернешънъл", проведено сред повече от 66 хиляди души в 68 страни по целия свят.

У нас 51 процента се определят като религиозни хора, 36 на сто - като нерелигиозни, 3 процента са атеисти, а останалите не могат да отговорят. “Това поставя България в средата на "класацията" по декларирана религиозност - под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят, например“, посочват от “Галъп“.

“По показателя "религиозност" в глобален мащаб ние сме в златната среда", коментира Кънчо Стойчев, вицепрезидент на "Галъп интернешънъл".

В България 58 на сто вярват в Бог, 29 процента - че има живот след смъртта, 60 на сто - че човек има душа, 23 процента - в ада, и 25 на сто - в рая. И тук България е под средните нива за света.

Българите декларират най-ниска степен на религиозност в сравнение с останалите Балкански страни. Същевременно обаче в сравнение с основни западноевропейски държави като Белгия, Австрия, Германия, Франция и т.н, заявената религиозност у нас е по-висока, с изключение на Италия.

Има видима взаимна връзка между религиозността и вярванията от една страна и социалнодемографските характеристики, като възраст, доход и образователно ниво - от друга. Като цяло, колкото по-високи са доходът и образованието, религиозността е по-малка, сочи проучването.

При хората с по-високи доходи религиозните са 50 на сто, докато при хората с по-ниски доходи делът на религиозните достига до 66 процента. Тенденцията е същата и при образованието. 49 на сто са религиозните сред високообразованите, а сред хората с ниско образование - 83 процента.

Най-религиозните страни са Тайланд (98 процента се определят като религиозни) и Нигерия (97 на сто), следвани от Косово, Индия, Папуа Нова Гвинея и Кот д'Ивоар - всички с по 94 на сто.

Китай е най-малко религиозната страна - 23 процента се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9 на сто в Китай се определят като религиозни.

Други малко религиозни страни са Швеция, Чехия и Обединеното кралство.

Общо 74 на сто от глобалното население вярва, че съществува душа, а 71 процента вярват, че има бог. 56 процента вярват, че има рай, 54 на сто - живот след смъртта, 49 на сто вярват, че има ад. Заявяването на определени вярвания е по-разпространено сред младите хора. И тук колкото по-високо е образованието и дохода, толкова по-малка е вярата в различни духовни аспекти, отбелязват експертите.

По отношение на различните духовни вярвания (рай, ад, душа, бог и т.н.) водят Бангладеш, Гана, Индонезия, Пакистан и Папуа Нова Гвинея. И тук Китай е най-малко вярващата страна, следвана от Чехия, Япония, Белгия, Швеция и Дания.

Споделяне

Още от Общество

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?