България включена в основното трасе на ирански газ до централна Европа

България е включена в едно от трасетата за пренос на ирански газ до Централна и Западна Европа, за изграждането на този газопровод от половин година преговарят компании от 5 държави, съобщиха днес от енергийното министерство.

Съобщението бе по повод вчерашна информация от Солун, че Турция, Гърция и Австрия са подписали споразумение за изграждане на газопровод за Западна Европа. В информацията се казваше, че става дума за продължение на трасето на иранския газ от Турция през Балканите по коридора Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора, Словения, Австрия.

Днес от българското енергийно министерство заявиха, че още от ноември м.г. са започнали преговорите между газовите дружества на Румъния- "Трансгаз", България -"Булгаргаз", Турция- "Боташ", Австрия -"ОМV" и Унгария - "МОЛ", за изграждане на газопровод от Турция към Централна и Западна Европа. На последната среща на 4 април т.г. в Унгария, е започнала подготовката на материали за финансиране на предпроектно проучване за газопровода.

Два дни преди това - на 2 април, по време на работно посещение в Брюксел, енергийният министър Милко Ковачев е получил уверение от еврокомисаря по енергетиката Лойола де Паласио, че този проект ще бъде включен за финансиране по програмата на ЕС "Трансевропейски енергийни мрежи"

От енергийното министерство днес съобщиха, че според петте страни, участнички в проекта, икономически най-изгодното трасе за транспортиране на газ до Средна Европа минава през България и Румъния.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?