България започва затягане на мерките заради ръста на заразените

Нови 462 случая са установени за денонощие

България започва затягане на мерките заради ръста на заразените

"До дни България влиза в оранжевата зона, ще има известно затягане на мерките", каза в сряда заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров пред бТВ. През последните дни страната отбелязва двойно нарастване на броя на заразените спрямо последната седмица и четворно за две седмици.

"В момента България е в зелената зона, до дни, максимум до понеделник, ще влезем в оранжевата зона. Ще има известно затягане на мерките, основно става дума за затягане на противоепидимичния контрол", обясни Петров.

Затягането на мерките ще засегне преди всичко заведенията, където мерките за дистанция не се спазват – основно нощните клубове. Зам.-министърът каза, че вече са проведени срещи с Министерството на туризма, ще има среща и с туристическите асоциации. "Заразяванията не стават на плажа, а най-вече в заведенията за хранене по морето", каза Петров.

Друг потенциален източник на разпространение на опасния вирус са струпванията по границите и транзитното преминаване на гастербайтерите от Турция за Западна Европа. Петров уточни, че ще се засилят мерките по граничните пунктове и местата за отдих по пътищата, където преминават гастербайтерите.

Той обясни, че ако ръстът на заболелите продължи, тогава не е изключено да влезем и в червената зона, където противоепидимичните мерки ще бъдат доста по-строги. Те ще засегнат преди всичко заведенията на закрито.

Д-р Петров призова да използваме оставащото време за ваксиниране на хората, които все още не са го направили, за да се ограничи разпространинето на коронавируса.

Нови 462 случая на коронавирусна инфекция са открити през последното денонощие при направени 16 656 теста. Процентът на положителните тестове вече 2.8%. Това е двойно увеличение на броя и процента позитивни тестове спрямо седмица по-рано.

Активните случаи вече са 9109, като в болници се лекуват 914 души, включително 86 в интензивни отделения. Само за три дни настанените в болници са се увеличили с над 100 души.

На този фон ваксинацията продължава да върви много бавно. Поставените дози за последните 24 часа са 12 389 и общо 2.05 милиона от началото на ваксинационната кампания. Напълно ваксинирани са около 15% от българите.

Най-много нови случаи на коронавирус през последното денонощие са били регистрирани в София-град (95), следвана от Пловдив (58), Бургас (54), Варна (35) и Пазарджик (25).

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?