Бундесбанк отправи предупреждения към Гърция и Франция

Йенс Вайдман

Президентът на германската централна банка Йенс Вайдман предупреди новия френски президент Франсоа Оланд, че е опасно да се посяга на статута на Европейската централна банка, на европейския бюджетен пакт или да се създава дълг.

 В интервю за ”Зюддойче цайтунг” той също така напомни на Гърция за поетите от нея задължения и я предупреди, че финансовата помощ, която ѝ се отпуска, може да бъде прекратена.

Визирайки предизборното обещание на Оланд за предоговаряне на европейския финансов пакт, Вайдман казва: ”Ясно е, че това трябва да бъде отказано. Има такъв европейски обичай, да се спазва подписано споразумение”.

 Коментарът му идва дни преди посещението на Оланд в Берлин следващата седмица, за разговори с канцлера Ангела Меркел.

Самата Меркел изрази увереност, че е възможно стабилно партньорство с новоизбрания френски президент Франсоа Оланд.

"Знаем още от създаването на Федерална република Германия, че една добра френско-германска връзка е чисто и просто много важна и за двете страни", каза канцлерът в седмичното си видеообръщение.

В интервюто си Вайдман посочва, че излизането на Гърция от еврозоната би нанесло по-голям удар на самата Гърция, отколкото на останалата част от блока.

"За Гърция последиците биха били много по-сериозни, отколкото за останалата част от еврозоната", подчерта Вайдман. "Мисля, че е прекалено просто да се мисли, че гръцките проблеми ще се разрешат с напускането на еврозоната", добави Вайдман.

Той припомни, че страните донори на Гърция, също трябва да оправдават решенията си и стъпките си пред собствените си народи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?