Гърция е на прага на нови избори

Президентът Папуляс покани трите основни партии на коалиционни преговори

Радикално лявата Сириза поведе в социологическите проучвания

Снимка: БГНЕС

Гръцкият президент Каролос Папуляс  ще свика в неделя партиите, заели първите три места на парламентарните избори в Гърция, за преговори за подялба на властта, съобщиха световните агенции, позовавайки се на съобщение на президентската администрация. Президентът ще свика лидерите на партиите в последен опит за сформиране на правителство, което да има подкрепата на парламента.

Лидерите на консервативната Нова демокрация, социалистката ПАСОК и радикално лявата партия Сириза, които последователно се провалиха в опитите си да формират правителство, ще се срещнат с Папуляс в 11 часа в неделя, след което президентът ще се срещне с лидерите на по-малките партии, включително неонацистската партия Златна зора.

Ако партиите не стигнат до компромис до следващия четвъртък, ще трябва да бъдат насрочени  нови избори през юни.

По-рано в събота  лидерът на социалистическата партия ПАСОК Евангелос Венизелос  се срещна с президента Карлос Папуляс и официално върна мандата за съставяне на правителство.

Ванизелос е третият партиен лидер, опитал и провалил се в опита си да състави кабинет, след като на изборите миналата  неделя избирателите наказаха водещите партии, но и не излъчиха ясен победител.

Междувременно радикално лявата Сириза, обявила се срещу кредитните споразумения с ЕС и МВФ, за първи път в историята си води в допитванията за обществените нагласи, в момент когато се очаква в страната да бъдат насрочени нови избори.

Според допитване на ”Метрон Анализис”, публикувано от вестник ”Епендитис”, лявата коалиция Сириза води с 20% от гласовете. Всички останали партии отчитат спад на популярността им.

Дясната Нова демокрация е втора с 17%, ПАСОК получава 12% подкрепа. Наскоро създадената дясно-популистка партия ”Независими гърци” има 8%, а комунистите - 4%, Демократичните леви сили - 4.3%, а неонацистите от ”Златна зора” 3.7%.  Останалите партии не преминават трипроцентния праг.

Сред няколкото стотин допитани 50% заявяват, че искат ляво правителство, а 34% предпочитат дясна коалиция да управлява страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани