Бургаски миньори протестираха 17 часа под земята за неплатени заплати

Четиридесет и девет миньори от рудник "Черно море" в Бургас, работили нощна смяна, отказаха в сряда сутринта да напуснат забоя в знак на протест заради забавените им августовски заплати и неплатени осигуровки. Те останаха под земята над 17 часа и излязоха от шахтите едва след като им преведоха възнагражденията в следобедните часове .

Още двеста техни колеги ги подкрепиха пред входа на мината, като в дружеството, което е на свързана с бизнесмена Христо Ковачки фирма, започна подписка за организиране на стачка.

Причината за забавянето на заплатите е в непогасени задължения от НЕК, обясни регионалният лидер на КНСБ Здравко Тошков, цитиран от БГНЕС. Държавното дружество дължи около 1.4 млн. лв. на мината, която захранва с въглища ТЕЦ-Сливен. Единствената компенсация на миньорите от август досега са били по 180 лв., които те са получили във вторник.

Директорът на мината Евгений Николов обяви, че 500 000 лв. ще бъдат изплатени на работниците. Въпреки това миньорите останаха под земята, заявявайки, че ще излязат, едва когато им се платят парите.

В късния следобед бе съобщено, че "от НЕК са предприели необходимото, за да се преведат в рамките на деня 520 хил. лв. на ТЕЦ "Сливен", откъдето да бъдат платени част от дължимите заплати на миньорите.

В крайна сметка протестиращите започнаха да напускат забоя около 17 часа. В четвъртък във въгледобивното предприятие ще има преговори по претенциите на работниците за преразглеждане на заплатите им и други техни претенции за условията на труд в мината..

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?