Буруджиева: Нелепо е да се говори, че българин може да стане външен министър на ЕС

Татяна Буруджиева. Сн. БГНЕС

"Нелепо е въобще да говорим, че постът "външен министър" на ЕС би могъл да бъде даден на България", при положение, че имаме на толкова висок пост друг българин като председател на ПЕС. Този коментар направи депутатът Татяна Буруджиева пред репортери в четвъртък.

Няма как да станат всички тези неща, които се говореха за Кристалина Георгиева, най-малкото поради факта, че в Европейската комисия нещата много силно зависят от квоти, разпределения и прочие. Всички тези приказки, които се изговориха за "външен министър" на ЕС, са лишени от абсолютно всякакво основание, коментира политологът.

Нали всички разбираме, че "външен министър" на ЕК е вторият пост след председател на комисията, нелепо е въобще да говорим, че това би могло да бъде дадено на България, при положение, че имаме на толкова висок пост друг българин като председател на ПЕС, каза Татяна Буруджиева.

Според нея е много лошо, когато се "пускат фитилите" на една цяла нация.

Татяна Буруджиева обясни, че това (Кристалина Георгиева) не е номинация на БСП, а на ГЕРБ. Не бих казала, че това е номинацията на премиера, каза още тя. По думите ѝ това, което е казал министър-председателят Пламен Орешарски, че би застанал зад подобна номинация, е нормално - би трябвало един български премиер да застане зад всеки българин.

Снощи в Брюксел министър-председателят Орешарски заяви, че правителството подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева за дипломат номер едно на ЕС, въпреки че малко преди това лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев не се ангажира с подкрепа за Георгиева срещу конкурентната кандидатура на италианската социалистка Федерика Могерини.

"България само ще спечели, ако има промяна в ЕК", отговори неясно Станишев на въпроса дали би защитил българския интерес или този на социалистите, които лобират за Могерини.

Споделяне

Още по темата

Още от България