Буруджиева: Служебният кабинет е безличен, не се справи и с организацията на вота

ГЕРБ изсмуква резултатите на ДПС от ромските секции, смята политологът

Буруджиева: Служебният кабинет е безличен, не се справи и с организацията на вота

По-безлично служебно правителство не съм виждала. Миналата година направихме анализ на служебните правителства на България, сега ще допълним с това правителство. Това коментира пред Нова телевизия в събота политологът Татяна Буруджиева. Изводът си тя направи във връзка с организацията на предсрочните парламентарни избори, проведени на 26 март.

“Няма по-нелогично решение от това нощта на изборите да я поместиш в БТА и аз не знам на кой гений на мисълта му хрумна това нещо, например”, коментира тя, “Това не е бял кахър – това е организацията на изборите, да ги представиш, хората да са информирани”, допълни тя.

“Призовавам всички да седнат и да си направят справка с ромските махали”, коментира оше Буруджиева. По думите ѝ тези данни ще покажат до каква степен кабинетът ”Герджиков” се е справил с организацията и е противодействал на контролирания и купен во. “Резултатите са толкова драстични между 2014 г. и 2017 г. за ГЕРБ и ДПС. ГЕРБ изсмуква резултатите на ДПС в тези специфични секции", коментира Буруджиева. И допълни, че това явление се вижда не само в определени райони, а в цялата страна.

Правозащитникът и адвокат Николай Хаджигенов също критикува работата на служебния кабинет по организацията на вота, като на първо място посочи “цирковете на границата”, направени от националистите. “Това обаче не са просто циркове, това са умишлени тежки престъпления”, каза той.

Той допълни към провалите и неуспехът с електронното гласуване, което пропадна.

Буруджиева обясни, че трябва да се има предвид, че освен служебния кабинет, изборите са организирани от “служебно назначена, съществуваща и функционираща администрация, наречена ЦИК”.

“Това, което наблюдавахме на границата не го виждаме за първи път. Затова не бива да се товари само служебния кабинет”, допълни тя.

“Този служебен кабинет не разбрах с какво се занимава. Хем го имаше с бомбастични изявления, хем го нямаше. Вижте вчера какво направиха с отмяната на постановление 208 – защо го направиха така при положение, че и другата седмица ще съществуват – не успявам да разбера”, каза Буруджиева. Тя допълни, че е за нея остава мистерия защо при положение, че зад кабинета "Герджиков" не стои политическа сила, той е подготвял законопроекти, които "на всичко отгоре щяха да предизвикат и простети". 

 

Споделяне

Още от България