Бурята Офелия премина през Шотландия и Северна Англия

Бурята Офелия премина през Шотландия и Северна Англия

Бурята Офелия премина във вторник през Шотландия и Северна Англия, където събори дървета, електропроводи и предизвика смущения в транспорта, ден след като отне живота на трима души и остави стотици без електричество в Ирландия, съобщи Асошиейтед прес.

Британската метеорологична служба прогнозира обилни валежи и пориви на вятъра до 113 км/ч в Шотландия, като се очаква вятърът постепенно да отслабне до края на деня.

Влаковете от Глазгоу, Единбург и Лондон за Абърдийн, Дънди и Пърт се движат със закъснение заради паднали на релсите дървета. В някои от засегнатите от бурята райони има недостиг на питейна вода.

Някои южни части на Норвегия алармираха тази сутрин за миризма на пушек, която според местния метеорологичен институт Офелия е донесла чак от Португалия и Испания, където горски пожари отнеха през уикенда живота на най-малко 41 души.

Властите в Швеция съобщиха, че в Стокхолм и други шведски градове местни жители са звънели да сигнализират, че небето тази сутрин е било много по-мрачно от обикновено. Това вероятно също се дължи на силните ветрове на Офелия, които носят смесица от червен пясък от Сахара и фини прахови частици от пожарите на Иберийския полуостров.

Бурята Офелия е съпроводена от необичайно високи за октомври температури в редица европейски държави, съобщи днес Световната метеорологична организация.

Говорителката на организацията Клер Нюлис заяви на брифинг в Женева, че тазгодишният сезон на атлантическите урагани е крайно необичаен, защото Ирландия не е страна, която обикновено се асоциира с тропически циклони. По думите ѝ Офелия е най-източният и най-северен голям ураган в историята, образувал се по това време на годината.

Нюлис каза, че необичайно високите температури в много райони на Европа също се дължат на Офелия, а силните ветрове, пожарите в Португалия и Испания и пясъкът от Сахара са довели до явлението оранжево небе, наблюдавано в части от континента, предимно във Великобритания.

Този сезон имаше десет атлантически урагана, при положение, че обикновено на сезон има средно 6-7. Шест от ураганите бяха много силни, над трета категория, допълни Нюлис и поясни, че по принцип на сезон има по около два мощни урагана.

Споделяне

Още от Спорт