Бурята Офелия връхлетя Ирландия, повалени са дървета и електропроводи

Бурята Офелия връхлетя Ирландия, повалени са дървета и електропроводи

Тропическата буря Офелия връхлетя южното крайбрежие на Ирландия, повали дървета и стълбове на електропреносната мрежа и предизвика 10-метрови вълни. Властите предупредиха, че това ще е най-тежкото подобно бедствие от половин век и може да причини човешки жертви, предаде Ройтерс.

В Югоизточна Ирландия жена загина от паднало върху колата ѝ дърво. В района при същите обстоятелства са пострадали тежко двама души, съобщи ирландската телевизия.

Около 120 000 жилища и стопански обекта са без електричество, като се очаква този брой да нарасне. На летището в Дъблин бяха отменени 130 самолетни полета. Училища, болници и линии на обществения транспорт спряха работа, бяха разположени и военнослужещи, които да помогнат за усилване на дигите срещу възможни наводнения.

По данни на ирландския Национален институт за метеорология бурята, чиято степен снощи беше понижена от ураган на буря, е започнала да връхлита крайбрежните райони тази сутрин местно време с ветрове със сила от 176 км/ч. Това е станало в най-южната точка на Ирландия. Има голяма вероятност от наводнения.

Изявление направи и премиерът Лио Варадкар, който посочи, че във всички части на страната се очакват ураганни ветрове и препоръча хората да си стоят у дома.

Службата за метеорология на Великобритания издаде предупреждение за опасно време за Северна Ирландия, което ще бъде в сила между 14 и 21 ч местно време. Според службата бурята е опасна за живота и е много вероятно да причини нарушения в транспорта, електроподаването, като има и опасност от падащи предмети.

Британските медии сравниха Офелия с "Голямата буря" от 1987 г., връхлетяла точно преди 30 години Обединеното кралство с ураганни ветрове.

Очаква се през днешния ден епицентърът на бурята да премине над цялата територия на Ирландия, след което през нощта да се насочи към Западна Шотландия.

Ирландските власти заявиха, че бурята е много вероятно да се окаже най-силната от урагана Деби, в резултат на който през 1961 г. в Ирландия загинаха 11 души.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?