Бурята свърши добра работа на морето - откри руини от римско време

В бургаския квартал Сарафово водната стихия, разразила се в последните два дни, е разкрила останки от римско време, съобщиха от община Бургас в четвъртък. Зидовете от древна сграда са се показали след вчерашната морска стихия в почивната военна база, продължава с добрата вест общината.

За археологическата находка "помогнало" бурното море, което свлякло част от земната маса в района. Служители на военното министерство се натъкнали на зидовете на римската сграда. Според кмета на община Бургас Димитър Николов, който веднага пристигнал на мястото, на терена освен зидовете ясно се виждала изградената древна канализация, както и части от делви и грънци, се казва още в съобщението.

Кметът Николов смята да запознае със случая премиера Бойко Борисов и ще разговаря за осигуряването на средства за археологически разкопки на терена.

Новината за разкритите римски руини се оказа, че не е новина, както и че бургаският кмет ще иска пари за разкопки, защото такива и точно за това място вече са отпуснати.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обясни, че първото разкриване на античните строежи е станало през септември 2011 г. отново след морска буря. Тогава кметът на Община Бургас Димитър Николов пръв съобщил какво са разкрили вълните в почивната станция на военните в базата край Сарафово.

"Двамата ходихме заедно и видяхме, но тогава се подаваше малко, вълните едва бяха докоснали селището в първата есенна буря през септември. Сега вече си личи и сгради се виждали на доста голяма височина се запазили, канализация се е показала, колона със седемредов надпис, който не е разчетен и дано той съдържа името на селището”, каза Божидар Димитров.

През есента археолозите установили, че селището се простира на дължина по цялата ограда на станцията или около 200–300 м. Без разкопки обаче е трудно да се каже колко е било голямо.

120 000 лева са отпуснати от правителството за разкопките на селището край Сарафово в рамките на пилотния проект за развитие на културно-историческия туризъм по Черноморието, разкри още Божидар Димитров и така тушира еуфоричния тон на първото съобщение от общината.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?