Буш осъди изстъпленията на американски войници

Всички американски военни, виновни за изстъпленията срещу иракски затворници, ще бъдат изправени пред съда, заяви в сряда президентът Джордж Буш в интервю за арабската телевизия Ал Хура.

Изстъпленията, извършени от американски военни, са отвратителни, каза президентът, като изтъкна: "Това не е Америка, която аз познавам".

Важно е иракският народ да разбере, че в демокрацията не всичко е идеално. Правят се грешки. Но при демокрацията тези, които сгрешат, биват разследвани и изправяни пред правосъдието, допълни президентът по повод разкритията за изтезания в затвора Абу Граиб край Багдад.

Буш потвърди подкрепата си за министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд въпреки скандала с ексцесите в Абу Граиб, предаде Ройтерс. "Естествено, имам доверие в министъра на отбраната", каза той.

По - рано същия ден новият американски генерал, отговарящ за затворите в Ирак, се извини за малтретирането на затворници.

Освен за телевизия Ал Хура, която е спонсорирана от САЩ и излъчва на арабски език, Буш ще даде интервю и за Ал Арабия, която е по-популярна в арабския свят.

САЩ не налагат двойни стандарти

Президентът каза, че пръв път видял снимките с мъчения на затворници, когато били показани по американска телевизия миналата седмица. Той обаче посочи, че американски правителствени служители разследват твърденията за малтретиране на затворници откакто се за пръв път постъпили подобни сигнали през януари.

Буш изтъкна, че САЩ не искат да налагат двойни стандарти -да критикуват други страни за нарушаване на човешките права, докато в същото време техните войници измъчват затворници във военни лагери. "Ние няма да правим изключение за себе си", каза той.

По време на десетминутното интервю за Ал Хура президентът не помоли за извинение, предаде Би Би Си.

Това направи по-рано неговата съветничката по националната сигурност Кондълиза Райс, която в интервю пред Ал Арабия каза, че САЩ "дълбоко съжаляват" за униженията на иракски затворници, извършени от американски войници.

Редица американски представители, сред които държавният секретар Колин Пауъл и министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд, вече осъдиха изтезанията на иракски затворници.

Райс подчерта, че президентът Буш ще се срещне в четвъртък в Белия дом с йорданския крал Абдула Втори и ще има възможност да осъди пред арабския свят тези унизителни постъпки.

Миналата седмица телевизия Си Би Ес излъчи кадри с голи иракски затворници с качулки на главите, унижавани от ухилени американски войници, които предизвикаха остра реакция в арабския свят.

Новият началник на затворите в Ирак се извини

"Искам да се извиня от името на нашата страна и нашите въоръжени сили заради онази малка група военнослужещи, които са вършили незаконни и непозволени действия тук, в Абу Граиб", заяви в сряда генерал-майор Джефри Милър.

Той говори пред арабски и западни журналисти, които посетиха и разгледаха затвора край Багдад, докато няколкостотин души отвън протестираха и викаха антиамерикански лозунги.

"Тези действия са в противоречие не само с нашата национална политика, но и с нашето поведение като членове на международната общност", посочи генерал Милър, който преди отговаряше за американския военен лагер в Гунтанамо, Куба.

"Станалото хвърли сянка върху усилията на всички наши военнослужещи. Ще работим с всички сили, за да възстановим доверието, което иракчаните изпитват към коалицията, и вярата, която американците имат във въоръжените сили на страната", каза още генералът и добави: "Аз гарантирам лично, че това повече няма да се повтори."

Промяна в техниките при разпити

Той каза, че някои от техниките при водене на разпити - като лишаване от сън - няма се използват повече без разрешение от висш офицер.

Покриването на главите на затворниците с качулки също вече е забранено.

Генералът обеща да намали наполовина затворниците в Абу Граиб, които сега са 3 800.

Скандалът за малтретирането на затворници избухна преди седмица, след като американската телевизия Си Би Ес излъчи снимки, на които се вижда как американски военнослужещи унижават и измъчват задържаните.

Някои иракски затворници също заявиха, че били бити и събличани от американски войници. Те казват, че не са им давали достатъчно вода, държани са навън, карали са ги продължително време да стоят мирно или над главите им е държано оръжие.

Ген. Милър обаче защити използването на определени тактики за разпит, които допускат задържания да изпитва чувство на безпокойство.

Той посочи, че не се притеснява от по-агресивното водене на разпити, когато няма физически контакт между затворниците и разпитващите ги.

Червеният кръст е имал достъп до задържаните

Абу Граиб имаше страховита слава с мъченията, прилагани спрямо затворниците при режима на Саддам Хюсеин. След падането на Саддам затворът се използва от американските власти в Багдад.

Бившата ръководителка на затвора, бригаден генерал Джанис Карпински, която бе наказана с порицание за провал в работата, обвини служители от военното разузнаване в затвора, които полагали усилия да изключат Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) от отделенията по разпитите.

Говорителят на Червения кръст Роланд Хюдженин - Бенджамин заяви пред Би Би Си онлайн, че не е знае да е имало опити служители на организацията да бъдат отклонявани от визити в отделни части на затвора.

"МКЧК има мандат да посещава военнопленници и затворници на строг режим и ние имаме свободен достъп до тези хора", каза той.

Никога не сме сигнализирали, че сме възпрепятствани от достъп до определено място, посочи говорителят. Той допълни, че след октомври, когато офисът на МКЧК в Ирак бе атакуван, служителите на организацията не са толкова активни в работата си, както преди.

Правозащитната организация Амнести Интърнешънъл определи като крачка напред промените, анонсирани от ген. Милър, но посочи, че трябва да се направи още.

Изявата на Буш по арабските телевизии е последният опит да се бъдат ограничени последиците от скандала, който разгневи арабския свят и предизвика възмущение по целия свят.

Пентагонът вече съобщи, че срещу шест американски военнослужещи са повдигнати криминални обвинения, а шестима висши офицери са били порицани.

Разследва се смъртта на 25 затворници

Висш американски военен каза, че се разследват 25 смъртни случая и 10 случая на малтретиране в американски затвори в Ирак и Афганистан в периода от декември 2002 година.

Американски войник бил обвинен за убийството на затворник през септември 2003 г. Той е бил понижен в чин и е бил изхвърлен от армията, но не е излежал никаква присъда в затвора. Второто убийство на затворник в затвора Абу Граиб в Ирак е извършено от лице, работещо за ЦРУ, посочиха запазили анонимност военни представители, цитирани от Ройтрес.

За част от останалите 23 загинали затворници се смята, че са умрели от естествена смърт или при неустановени обстоятелства. Все още се разследват обстоятелствата около смъртта на 10 затворника, посочиха същите военни представители.

Споделяне

Още от Свят