Буш отправи помирителни послания към опонентите си в Европа и у дома

На първата пресконференция след преизбирането си американският президент Джордж Буш обеща в четвъртък да протегне ръка към американските съюзници, противопоставили се на войната в Ирак.

Предишната нощ, при произнасянето на победната си реч по повод спечелването на изборите, Буш даде заявка през втория си мандат да работи за единството на американския народ.

Буш нарече "историческа" победата си срещу Джон Кери, след като стана първият преизбран републикански президент след Роналд Рейгън през 1984 г.

Буш спечели около 51% от народния вот и поне 274 електорални гласа в Избирателната колегия. Кандидатът на Демократическата партия Джон Кери призна загуба на изборите в сряда, след като стана ясно, че не може да спечели ключовия щат Охайо.

Блеър: Светът трябва да бъде сплотен

Най - категоричният европейски съюзник на Буш, британският премиер Тони Блеър беше сред първите, които поздравиха президента за преизбирането му. Блеър каза, че победата на Буш идва в "критичен" момент. "Светът, който е разединен и неуверен, трябва да бъде сплотен и да се бори срещу глобалния тероризъм във всичките му форми", изтъкна Блеър.

още

В четвъртък, на пресконференция в Белия дом, Буш заяви, че въпреки разногласията в миналото с някои съюзници, "ние имаме общ враг". Той заяви, че ще води войната срещу тероризма енергично и решително, и призова всички страни да се обединят в тази битка. Държавният глава изрази надежда доброто сътрудничество на САЩ с ЕС и НАТО да продължи.

По думите на Буш, той съзнавал, че в някои страни неговите усилия за разпространяване на свободата и демокрацията по света се посрещан със скептицизъм. Президентът допълни, че е наясно и с критиките в чужбина за иракската война, но въпреки това смята своя курс за правилен. Държавният глава обеща в бъдеще да разяснява по-добре своите политически решения в чужбина.

Президентът обяви, че ще продължи усилията си за напредък в близкоизточния мирен процес. Мирът в Близкия изток е важен за мира в света, изтъкна той. Буш отново потвърди, че подкрепя идеята за палестинска държава.

Послание за помирение на Америка

Американският президент призова американците да се помирят след ожесточената предизборна кампания. Ние имаме обща задача: войната срещу терора. Ще водим тази война и ще останел непоколебими, докато врагът не бъде разбит, заяви той.

Буш каза, че ще бъде президент на всички американци независимо от вярата им. Той отхвърли твърденията за религиозно разделение в САЩ. Независимо дали сте евреи, християни или мюсюлмани, вие сте в еднаква степен американци, подчерта той. По думите му религиозните различия няма да попречат на единството на нацията.

Буш: Промени в кабинета са неизбежни

Президентът обяви, че този уикенд ще започне да обмисля въпроса за промени в правителството. Той обаче подчерта, че все още не е взел решение.

"Не зная кои ще бъдат", каза Буш в отговор на въпрос за промени в кабинета, като добави, че такива промени са "неизбежни" и че това се случва във всяка администрация.

Министърът на правосъдието Джон Ашкрофт може да бъде един от първите, които ще напуснат, предаде Си Ен Ен.Очаква се той да връчи оставката си през следващите две седмици.

Според информирани източници е много вероятно е министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд да не остане на този пост още четири години.

След безусловния успех на бързата военната кампания в Ирак, довела до свалянето на Саддам Хюсеин, Ръмсфелд беше силно критикуван заради липсата на ефективен план за следвоенния период. Призиви за оставка на Ръмсфелд се появиха и след разкритията за издевателствата в багдадския затвор Абу Граиб.

Според някои коментатори има недвусмислени сигнали, че Париж и Берлин са готови да подобрят отношенията си със САЩ, но Буш трябва да направи първата крачка, като например отстрани от кабинета министри като Ръмсфелд, смятани за враждебно настроени към Европа, се посочва в коментар на Ройтерс.

Поради необходимостта от продължение на политиката в Ирак, обаче, наблюдатели смятат, че 72-годишният Ръмсфелд може да запази поста си, ако поиска това, отбелязва ББС.

Не е ясна съдбата на държавния секретар Колин Пауъл. Очаква се той да напусне кабинета, но не всички са убедени, че това е по негово желание.

Появиха се спекулации, че той може да бъде заместен от назначения наскоро американски посланик в ООН Джон Данфорд.

Съветничката на Буш по националната сигурност Кондолиза Райс беше казала по-рано, че иска да се върне към научната си кариера, но е твърде близък сътрудник на президента и някои смятат, че самата тя има лични амбиции за президентския пост.

Предполага се, че тя може да получи друг пост в кабинета.

Буш се обърна към гласувалите за Кери

В първото си обръщение след спечелването на изборите Буш обеща да работи за подкрепата и на онези американци, които са гласували за съперника му Джон Кери. Преди това кандидатът на демократите съобщи в речта си, че поздравявайки по телефона Буш за победата му, е посочил "опасността от разделение на страната ни" и за "отчаяната нужда от единство" и сплотяване. "Надявам се, че от днес ще можем да започнем изцелението на раните от различията", заяви Кери в речта си, с която призна изборното поражение.

В победната си реч във Вашингтон Буш каза, че целите, които си е поставил за втория си мандат, ще изискват широка подкрепа от целия американски народ.

Вицепрезидентът Дик Чейни заяви обаче, че сега Буш разполага с мандат да осъществи програмата на републиканците, след като е получил повече гласове от всеки друг президент в историята.

В четвъртък Буш председателства първото заседание на правителството от два месеца насам. Новият му президентски мандат започва през януари.

Повече от час преди Кери да признае изборната загуба, пазарите вече празнуваха победата на Буш, като борсовите индекси отчетоха възходяща тенденция, отбелязва Си Ен Ен.

Джордж Буш спечели втория си мандат с много по-ясна победа, отколкото първия през 2000 г. Той води пред Кери с 3.5 милиона гласа.

Политическият съветник на Буш Карл Роув каза, че Буш е бил преизбран с мнозинство от народния вот, тъй като американците са разпознали в негово лице "последователния президент", който по време на първия си мандат се е справил както с вътрешни, така и с международни проблеми.

Роув каза, че е окуражен от първоначалните реакции на някои демократи в Конгреса и изрази очакване да работят заедно. Това сътрудничество може да бъде тествано чрез новия бюджет, който Буш ще предложи и вероятно при предстоящата първа номинация за член на Върховния съд от страна на Белия дом.

"Навлизаме в сезона на надеждата"

Позовавайки се на старата поговорка "Не се моли за задачи, които са по силите ти, моли се за сила, равна на задачите ти", президентът на САЩ изтъкна в речта си, че през изминалите четири исторически години Америка получи велики задачи и се изправи пред тях със сила и кураж.

Народът показа решителност и търпение в нов вид война. Нашите военнослужещи донесоха справедливост на врага и чест за Америка. Нацията ни защити себе си и служи на свободата на цялото човечество. Горд съм да ръководя водя такава изумителна страна. Горд съм да я водя напред", заяви Буш.

"Защото свършихме тежката работа, навлизаме в сезона на надеждата. Ще продължим икономическия напредък, ще реформираме данъчния кодекс, ще укрепим системата за социална сигурност за следващото поколение, ще направим държавните училища такива, каквито трябва да бъдат и ще поддържаме най-дълбоките си семейни и религиозни ценности", обеща Буш.

По-нататък той заяви, че Америка ще продължи да помага на прохождащите демокрации в Ирак и Афганистан, за да могат да укрепват и да бранят свободата си. "И тогава нашите войници - мъже и жени, ще се върнат у дома с почестите, които заслужават. Заедно с добрите съюзници на наша страна, ще водим тази война с терора с всички ресурси на националната ни мощ, така че децата ни да могат да живеят в свобода и мир", продължи той.

"Един нов мандат е нова възможност да сплотя нацията. Имаме една страна, една конституция и едно бъдеще което ни свързва. И когато се сплотим и работим заедно, няма граници за величието на Америка", подчерта Буш.

"Отчаяна нужда от единство"

В емоционална реч, с която призна поражението си, в родния си град Бостън, Джон Кери заяви, че е разговарял с Буш и съпругата му Лора, за да ги поздрави. "Разговаряхме за опасността от разделение на страната ни и за отчаяната нужда от единство, за намиране на допирни точки, за сплотяване. Надявам се, че от днес ще можем да започнем изцелението на раните от различията".

Кери, чийто глас трепереше от емоции от време на време, заяви: "Америка се нуждае от единство и копнее за повече съчувствие. Надявам се, че президентът Буш ще успее да постигне тези цели през следващите години".

Джон Кери, придружаван от кандидата за вицепрезидент Джон Едуардс, подчерта в речта си, че не би се отказал от борбата, ако е имало шанс да надделее. "Но вече е ясно, че дори и всички условни гласове да бъдат преброени, няма да имаме достатъчно гласове, за да спечелим Охайо и не можем да спечелим тези избори", обясни той, макар че до късно вечерта в сряда екипът му настояваше за изтощително продължаване на преброяването в този щат.

"Направих всичко възможно да обясня моите виждания и надежди на Америка", каза той на симпатизантите си и ги призова под бурните им аплодисменти: "Не губете вяра! Ще дойде ден, ще дойдат избори, когато вашата работа и вашите бюлетини ще променят света. Струва си да се чака за това!"

Кери, който бе предпочитаният американски президент за голяма част от Европа и света и за чието избиране призоваха и агитираха някои европейски медии, бе критикуван от републиканците за своята непоследователност и колебливост в решителни ситуации.

Наблюдатели посочват, че американските гласоподаватели са обърнати преди всичко към вътрешните си проблеми и че по време на кампанията са дискутирани проблеми като икономическия растеж, разрешаване или забрана на хомосексуалните бракове, политиката по отношение на абортите, моралните ценности на Америка. Националната сигурност, заплахата от тероризма и войната в Ирак заемат приоритетно място сред проблемите на американските граждани, но според много наблюдатели, Буш е успял да спечели доверието не заради, а въпреки войната в Ирак, за която мнозина вече мислят, че е била грешка.

 

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?