Бузек: Може да влезете в Шенген догодина и в еврозоната през 2013 г.

Бузек: Може да влезете в Шенген догодина и в еврозоната през 2013 г.

България може да се включи в Шенген до една година, а в еврозоната до 3 години, прогнозира в сряда председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, който е на посещение в София навръх Националния празник на страната Трети март. Бузек се срещна с премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, президента Георги Първанов и изнесе лекция в Софийския университет

Той също така изрази изрази надежда, че ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат изведени от експлоатация с подкрепата на Европейския съюз със средства в размер на 180 млн. евро и че ще има предвидени и други пари за български енергийни проекти.

ЕС подготвя стратегически план за енергийните технологии. По време на криза това е изключително важна помощ за всички държави членки като цяло, заяви председателят на Европарламента след срещата си с Борисов. Проблемът с енергийната сигурност е най-важен в момента, особено за българските граждани, каза Бузек, обръщайки внимание на големите усилия на българското правителство в тази насока.

Може би не всички познават или се интересуват от процедурните тънкости на това как една или друга институция на ЕС работи, но хората много добре разбират и чувстват, когато парното спира, когато спира токът. Ние заедно ще се погрижим това да не се случва", каза още Бузек.

"Идвам от Брюксел с послание за солидарност, което е важно, тъй като все още преживяваме криза. С тази солидарност да можем да преодолеем трудностите, да създадем повече работни места за европейските граждани, да подобрим тяхното положение и да отговорим на очакванията им", заяви в Народното събрание шефът на Европарламента.

По думите му основен приоритет на ЕС е икономическият растеж на страните членки до 2020 година, който предвижда развитието на научните изследвания, иновации и по-голяма конкурентоспособност, за което са предвидени средства в структурните фондове и в бюджета на ЕС.

На срещата с премиера Борисов двамата са обсъдили възможностите за сътрудничество на евросъюза с държавите на изток, за което страната ни играе важна геополитическа роля. Мисля, че с такава подкрепа, с такива приятели, България няма за какво да се притеснява през следващите години, коментира Борисов.

Първанов е изразил пред Бузек амбицията на страната да даде своя принос във формирането на европейската политика във всички области, включително в изработването на стратегията “Европа 2020”. Двамата с Бузек са обсъдили и създаването на Дунавска стратегия на ЕС, като Първанов е посочил нуждата от система за ранно предупреждение и взаимопомощ в случаи на природни бедствия.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?