Бюджетът на Здравната каса не противоречи на конституцията

Оспорваните текстове от бюджета на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), които регламентират прегледите при специалист и заплащането на клиничните пътеки, не противоречат на основния закон на страната. Това съобщиха от Конституционния съд (КС) в понеделник.

Трима от съдиите са подписали решението с особено мнение.

Двата члена от закона бяха атакувани от депутати в началото на януари. Според записания първи текст всяко тримесечие НЗОК сама определя броя на прегледите и изследванията при специалист, както и цената, която ще заплаща за тях. Досега това бе обект на договаряне между касата и съсловните организации.

През тази година болниците ще работят по плаващи цени на клиничните пътеки, тъй като касата ще има право да ги намалява ежемесечно, гласи вторият член. Това ще е възможно, защото касата ще разделя годишния си бюджет на месеци за различните специалности в болниците. Ако лечебните заведения надвишат месечния си паричен лимит, ще получават по-малко пари.

Според вносителите и съсловната организация на лекарите новите разпоредби ще доведат до лимити за медицинските дейности в болниците и отказ на медицинска помощ.

С решението си съдът постави, че тези претенции са неоснователни. Според КС бюджетът на касата не нарушава принципите за здравно осигуряване, заложени в основния закон. ”При преценка на който и да е закон за бюджета трябва да се има предвид, че той е отражение  на икономическото състояние на държавата”, се казва още в решението.

Съдиите Васил Гоцев, Людмил Нейков и Владислав Славов са подписали решението с особено мнение. Според тях двата текста трябва да бъдат отменени.

Според Славов и Гоцев атакуваните разпоредби откриват и възможност за корупция. Личните лекари могат за своя изгода да избират пациентите, на които да дават съответните направления, за които имат лимит, смятат магистратите.

“Недопустимо е да се поставят условия, при които едни нуждаещи се лица да могат да получат съответната помощ, а други да не я получат”, посочват още съдиите.

Фактът, че някои съдии са подписали с особено мнение, говори, че има противоречие, коментира пред Mediapool Атанас Щерев (НДСВ), един от депутатите, които се обявиха против спорните текстове, и член на парламентарната здравна комисия. Той не пожела да коментира повече преди да се запознае с решението на съда.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?