Бюджетът отпуска 160 млн. лв. на фонд "Земеделие"

160 млн. лв. отпуска бюджетът на Държавен фонд "Земеделие" за тази година, съобщи след заседанието на кабинета в четвъртък изпълнителният директор на фонда Асен Друмев. 10,5 млн. лв. са предвидените собствени приходи на фонда за годината.

През 2002. трансферът на държавата към фонда е бил 28,99 млн. лв., през 2003 г. - 47 млн. лв., миналата година държавата е прехвърлила на фонда 150 млн. лв., припомни Друмев.

Планираните разходи на фонда са 83,9 млн. лв. От тях 56,5 млн. лв. са за безвъзмездно подпомагане на земеделските производители. 16,5 млн. лв. ще са разходите за придобиване на дълготрайни активи, както и за капиталови трансфери за нефинансови предприятия, каза Друмев.

Планирани са и 180 млн. лв. нетни разходи за дългосрочно кредитиране по инвестиционните програми и възможност да се рефинансират проекти по програма САПАРД чрез търговски банки.

12,5 млн. лв. са предвидени за финансова помощ за покупка на торове за пролетната кампания. Тази сума вече е одобрена от Управителния съвет на фонда. От сумата ще се отпускат по 4 лв. на декар за торове, което означава, че тя ще стигне за над 3 млн. декара, които ще се засеят с царевица и слънчоглед, каза още Асен Друмев.

Споделяне

Още от Бизнес