Бжежински: Гърция може да парализира НАТО, Украйна не бива да влиза в алианса

Збигнев Бжежински

Гърция, която е приятел на Русия, може да забави или дори да парализира с вето реакцията на НАТО на нарушение на колективната ѝ отбрана, заяви американският политолог от полски произход Збигнев Бжежински, цитиран от Франс прес.

След анексията на Крим през 2014 г. Русия може да насочи вниманието си към Молдова, Грузия и Азербайджан, след което може да станат мишена балтийските републики и Полша, които са членки на НАТО, заяви Бжежински в интервю за полския вестник "Дженник газета правна".

Член 5 от Устава на НАТО предвижда колективна реакция на алианса при агресия срещу някоя от 28-те членки, припомня АФП.

"В НАТО обаче са в сила различни процедури, включително принципът на единодушие. Това означава, че НАТО може да бъде парализирана за известно време, дори само от Гърция, която е приятелка на Русия и разбира се разполага с право на вето", обясни той.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е очакван на 8 април в Москва, от която Атина търси помощ за справяне с икономическите си проблеми.

Още през януари при изслушване в комисията за въоръжените сили на Сената на САЩ Бжежински препоръча да се предислоцират американски или европейски войски в балтийските републики, за да бъде разубедена Русия от всякакви щения към тези страни. Според силно влиятелния 86-годишен бивш съветник по националната сигурност на президента Джими Картър от 1977 до 1981 г., трябва да се измислят някакви "възпиращи средства", да бъдат накарани руските власти да проумеят, че "ще има реакция" от страна на НАТО.

В началото на март САЩ изпратиха над 100 единици тежко въоръжение на балтийските страни. НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нови сили за бързо реагиране с численост 5000 души и шест командни центъра в България, Румъния, Полша и балтийските републики.

Бжежински също така заяви, че няма необходимост от членство на Украйна в НАТО. "Няма необходимост от това, а може дори да е вредно. Има големи и силни страни, които не са част от алианса и не страдат от това", каза той и същевременно подчерта, че е важно Украйна да стане член на ЕС.

"Едновременно членство на Украйна в двете структури (ЕС и НАТО) би било голяма плесница за Русия. Не става дума да не се дразни Русия, а да не се нажежава конфликт ненужно", изтъкна Бжежински.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?