CEZ поглежда и към турския енергиен пазар

Чешката компания CEZ, която в България притежава три електроразпределителни дружества и ТЕЦ-Варна, се готви за настъпление и на турския енергиен пазар. От 1 ноември компанията започна преговори за съвместно сътрудничество с турската компания "Акенержи".

„Двете страни имат своите предпочитания и очаквания, които се надяваме да се припокрият през следващите месеци,” посочва в разпространеното съобщение Владимир Шмалц, директор сливания и придобивания в CEZ Group.

"Акенержи" е част от "Аккьок Груп", за която работят над 6 хил. души в сферите на текстила, химическата промишленост, търговия, недвижими имоти и застраховане. В сектора на енергетиката "Акенержи" произвежда топлинна енергия и електричество в
12 газови централи с инсталирана мощност от 541 МВт. Akenerji има големи инвестиционни планове свързани с проекти за възобновяеми енергийни източници, които трябва да повишат общата инсталирана мощност на компанията до 960 МВт.

Консумацията на електроенергия в Турция бележи годишен ръст от 8-9на сто, в сравнение с останалите европейски страни, където ръстът е 2-3 процента всяка година, аргументират интереса си от CEZ. Като се вземе предвид ниското потребление на електроенергия на глава от населението (25% от средното за страните от ЕС), бързата урбанизация, нарастващото население (средната възраст в Турция е едва 27,3 г., докато за ЕС тя е 38,5 г.) и икономическия растеж, се очаква, че потреблението на електричество в Турция ще се увеличи значително през следващите години. Според експерти, Турция ще трябва да изгради около 50 000 МВт производствени мощности до 2020 г., за да се справи със засиленото потребление на електроенергия, допълват още от чешката компания, която наскоро бе смъмрена у дома си, че прекалява с експанзията си на чуждите пазари и ѝ бе препоръчано да се съсредоточи в дейността си на местния пазар.

Споделяне

Още от Бизнес