Чакъров иска доказателства за цената на екоминистерския подпис

Чакъров иска доказателства за цената на екоминистерския подпис
Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е изпратил чрез Министерството на външните работи писмо до посланика на България в Австрия Ради Найденов, с което изисква австрийските фирми, отправили обвинения за корупционни практики към ековедомството, да представят факти за твърденията си, изказани в статия във виенски вестник. Това съобщиха от пресцентъра на Чакъров в петък.

Искането е по  повод статия в „Der Standard”,  цитирана в четвъртък от радио “Дойче веле”, в която се посочва, че Гернот Шьобиц от фирмата “Винербергер” е поставил въпроса за корупция в България, заявявайки “Вече знаем обаче колко струва един подпис от министър на екологията, например”. Рихард Дорнауер от фирмата “Заубермахер”, която се занимава със сметосъбиране, смята, че чуждестранните и българските предприемачи не се третират по един и същи начин. Според него това се вижда още при обявяването на конкурсите, които са формулирани така, че да бъдат спечелени от местни фирми.

В писмото до Найденов Чакъров иска съдействие за намирането на оригиналната статия на „Der Standard”. “Ако оригиналният текст се покрива с цитирания превод на български, моля официално да се установи контакт с двете фирми и да се изиска от тях официална информация за какви свои проекти, къде и кога двете фирми са били препятствани от МОСВ, с какви мотиви и какво им дава основание да отправят обвинения за корупция, като предоставят и съответните данни за тези свои твърдения”, се посочва в писмото.

Споделяне

Още от България