Часът на Земята 2020 поставя на фокус българските гори

Часът на Земята 2020 поставя на фокус българските гори

Глобалната кампания "Часът на Земята" поставя фокус върху опазената природа - нашият основен съюзник срещу климатичната криза.

"Часът на Земята" в България ще обърне внимание на грижата за горите, които имат ключова роля в овладяване на промените в климата, като поглъщат въглеродния двуокис от атмосферата и го съхраняват в дърветата, растителността и почвата, съобщиха от българския клон на международната фондация "Дива природа" (WWF).

България работи по Програма за възстановяване и опазване на горите, която си поставя две ключови цели до 2022 г. Едната е опазването на над един милион декара вековни гори, а другата е отглеждането на половин милион млади дръвчета по бреговете на българските реки.

"Часът на Земята 2020 стартира като дарителска инициатива в помощ на грижата за горите и цели да привлече подкрепата на широката общественост и бизнеса. Мащабната и скоростна промяна, от която планетата ни се нуждае, е възможна, само ако всички ние работим заедно за бъдеще, в което да живеем в хармония с природата", коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Глас за българските гори ще даде българският представител на Евровизия Виктория Георгиева. Тя застава зад каузата в ролята на водещ посланик на WWF.

Всеки може да се присъедини към каузата, като изпрати SMS с текст DMS GORA на 17 777 или посети wwf.bg/gora.

Инициативата подкрепят още Теодосий Спасов, Максим Ешкенази, Драго Симеонов, Калин Врачански, Прея, Весела Бонева, Анжела Недялкова, Деян и Дарин Ангелови, Теодор Ушев, Hayes & Y и RDMK.

Посланици на "Часа на Земята 2020" от страна на бизнеса са Playtech и iCard - дигиталният портфейл, който позволява да направиш дарение към WWF с един клик и без такса.

Само през последните 4 години WWF България проучи повече от 300 000 ха горски територии в райони със стари гори като Източни и Западните Родопи, Стара планина и Средна гора.

През 2016 г. благодарение на дългогодишната работа и сътрудничеството между WWF, лесовъди, учени, Изпълнителна агенция по горите и партньорски организации, Министерството на земеделието, храните и горите официално обяви 109 000 ха стари гори за защитени от изсичане.

WWF възстанови над 400 дка гори в две защитени зони от Натура 2000: по поречието на реките Дунав и Марица.

В момента екипът на организацията фокусира усилията си в създаването на нова крайречна гора в близост до Стамболийски.

Милиони хора от над 7000 града в 180 държави се подготвят да отбележат "Часа на Земята" през тази година. Това е глобална инициатива, посветена на опазването на планетата Земя. Тази пролет събитието, организирано от международната природозащитна организация WWF, ще се състои за 13-а поредна година. По традиция в последната събота на месец март (28 март) между 20:30 и 21:30 часа милиони хора от цял свят символично ще изгасят осветлението в домовете си, а знакови сгради ще притъмнят фасадите си.

Споделяне

Още от Общество