Часове преди избора на Гешев: Над 1000 протестираха срещу номинацията му

сн.:Mediapool

"Мафията вън", "Гешев е позор", "свобода". С тези викове над 1000 души се събраха в София на поредния протест срещу избора на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев за поста. Демонстрацията се проведе часове преди пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на който се очаква той да бъде избран.

Този път "неканени гости" на протеста нямаше. За сметка на това полицейското присъствие много по-голямо от предходните демонстрации, когато имаше провокатори, целящи да дискредитират протеста.

Акцията беше под надслов "Светлината пробива мрака", а събралите се осветиха площада пред бившия партиен дом с телефони, запалки и лампи.

Демонстрацията започна пред Съдебната палата, след това тръгна шествие към "триъгълника на властта". Крайната точка беше Народното събрание.

Протестиращите настояха президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Гешев. Те са готови да внесат искане в президентството държавният глава да върне кандидатурата. Ако той го направи и ВСС я прегласува, Радев няма да може отново да върне избора. Протестиращите обаче настояват той да сезира Конституционния съд.

Пред събралите се шефът на "Боец" Георги Георгиев заяви, че в сайта "Биволъ" излиза "необорим материал" със запис как Гешев води пазарлъци с обвиняеми. Записите били са предоставени от "Боец".

Очаква се демонстрация срещу избора на Гешев да има и в четвъртък сутринта. Тя обаче ще се проведе пред ВСС. Полицията вече съобщи, че полицейското присъствие в района ще бъде засилено. Ще бъде ограничено и движението на коли и градски транспорт в района.

Междувременно "Демократична България“ обяви, че от четвъртък спира предизборната си кампания в цялата страна и призовава симпатизантите си на "протест срещу инсталирането на Иван Гешев за главен прокурор".  

Споделяне

Още от България