Хиляди протестираха срещу Гешев, "орки" се опитаха да превземат демонстрацията (Видео)

Хиляди протестираха срещу Гешев, "орки" се опитаха да превземат демонстрацията (Видео)

Няколко хиляди души се събраха в София на подновените протести срещу избирането Иван Гешев за главен прокурор. Този път на демонстрацията имаше и "неканени гости“ - роми, дошли с автобус от Бургас, както и момчета с бръснати глави, очила, черни дрехи и расистки татуировки, които по всичко личи, че нямат отношение по темата. Те бяха пристигнали пред Съдебната палата преди началния час на протеста.

За разлика от други демонстрации, на които е имало такива компактни големи групи, сега те не казаха, че са на контрапротест. Вместо това демонстрираха, че подкрепят протеста, а част от тях с охота разказваха, че им било платено да присъстват. Други мълчаха.

Организаторите на демонстрацията от "Правосъдие за всеки" се разграничиха от компактните групи, които се бяха позиционирали в единия край на събралото се множество.

"Тази вечер тук не сме само единомишленици, не сме само свободни хора. Има едни хора, които са ни дошли на гости. Лесно ще ги разпознаете, те нямат нищо общо с нас (...) Днес имаме гости от агитки, имаме гости от Бургас, от Сливен, имаме гости от Перник. Имаме фенове на Димитър Желязков – Митьо очите. Надяваме се нашите гости да се държат възпитано и нормално, както се държат хора на гости. Надяваме се нашите гости да чуят каквото имаме да кажем и да си тръгнат оттук по-убедени отколкото са дошли“, каза председателят на "Правосъдие за всеки“ Велислав Величков.

След обяснението за "гостите" организаторите припомниха и каква е причината за протеста.

"Проблемът е системен. И Гешев да бъде сменен, след това ще дойде друг като него", каза Величков.

Това не е първата демонстрация срещу избора на Гешев. На протестното шествие в края на на юли се събраха хиляди хора, а поради летните отпуски "Правосъдие за всеки" насрочи следващия протест за 10 септември. Той се проведе под наслов "КОЙ избира главен прокурор? Марш за право и свобода".

Във вторник протестиращите скандираха "Свобода“, "Оставка“ и "Мафия“. От Съдебната палата те тръгнаха по "Граф Игнатиев", после по бул. "В. Левски" и се насочиха към Народното събрание, където направиха жива верига около сградата на парламента, без в нито един момент да влизат в стълкновение с полицията.

Повечето "гости" останаха пред Съдебната палата, но част от тях тръгнаха с множеството. 

"Плакатът в подкрепа на Митьо очите го видя който трябва"

Част от момчетата с бръснати гласи и черни дрехи издигнаха плакат в подкрепа на Димитър Желязков – Митьо очите. Те обаче бързо го прибраха, след като бе заснет от няколко медии. Пред Mediapool момчетата, които го държаха, отказаха да кажат дали протестират в подкрепа на Гешев или срещу него. Не пожелаха да покажат и плаката, казаха само: "Видя го който трябваше“.

От различни разговори между еднакво облечените момчета и част от охраняващите събитието полицаи, се разбра, че се познават. Част от необичайно изглеждащите мъже били охранители в нощни заведения.

Полицията пък отказа да направи буферна зона, за да раздели провокаторите от протестиращите, но до ескалация на напрежението не се стигна.

Малко след изказването на Величков за "гостите", те се разпръснаха на по-малки групи. "Не знам за какво протестираме, неутрален съм. Аз съм за протестите", каза едно от момчетата с бръснати глави.

Привърженици на Ценко Чоков

Част от докараните с автобуси роми говореха с видима охота пред медиите. Разказваха как дошли от Бургас, дали им по 20 лева, за да участват демонстрацията. "Против Гешев сме, казаха ни, че сме против него и да не се объркаме", каза един от тях.

Други твърдяха, че им е платил "един съдия", но не казаха кой, а трети – че не им е плащано. Дошли с настояване бившият кмет на Галиче Ценко Чоков да бъде освободен от ареста.

Сред ромите беше и Цветелина Нелова – съпругата на Чоков. Пред протестиращи тя обяснила, че ромите са с нея, дошли да протестират с искане за освобождаване на Чоков и срещу прокуратурата. По-късно тя обясни, че е с 4-5 човека. "Разберете, с вас сме. Репресирани сме от прокуратурата. Затова сме тук", каза тя пред Mediapool. Докато Нелова говореше, до нея застана мъж. Попитан дали са заедно, той отговори "да“, а на въпрос колко души са, отговори : "Над 20".

Голяма част от ромите носеха еднакви плакати с надпис "Гешев е расист", което е препратка към изказването му, че "и циганите правят така".

Имаше и роми, които издигнаха плакат с искане Велислав Величков да бъде новият главен прокурор. Той никога не е искал да заема тази позиция, но това не попречи Канал 3 да прояви огромен интерес към тях и това кой ги праща.

Малко по-рано във вторник се състоя контрапротест в подкрепа на Гешев, организиран от сайта "Пик" броени дни, след като политици и журналисти осъдиха публикуваните там голи снимки на приятелката на един от кандидатите за кмет на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?