Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Част от инвестициите на пенсионните фондове се ограничават

Целта е да се предотвратят сделки между свързани лица и конфликти на интереси

0 коментара
Част от инвестициите на пенсионните фондове се ограничават

Инвестициите на пенсионни дружества във финансови инструменти се ограничават. Това става с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Те бяха одобрени от правителството и предстои да бъдат приети от Народното събрание.

Целта е да се предотвратят сделки между свързани лица и конфликт на интереси в една финансова група. Например един и същи собственик на банка, пенсионно дружество и фирми от групата. По този начин се гарантира, че спестяванията на вложителите за втора пенсия ще бъдат по-добре защитени. Тази промяна се прави по настояване на Европейската комисия.

Промените в КСО са свързани със затягане на контрола върху управлението и инвестициите на пенсионните фондове, които в момента минават проверката на стрес тестове.

Завишаване на изискванията към контролните органи

С цел подобряване на корпоративното управление на пенсионноосигурителните дружества се завишават изискванията към членовете на управителните и контролни органи на дружествата. Например те трябва да имат подходяща професионална квалификация и опит и добра репутация, съобщиха от правителствената пресслужба.

Въвежда се и задължение за пенсионноосигурителното дружество да разполага с ефективна система за управление, която да осигурява надеждно управление на дейността по допълнително пенсионно осигуряване.

Тези промени целят засилване на надзора и регулациите в областта на небанковия финансов сектор, залегнали като мярка в Националната програма за реформи (актуализация 2015 г.), изготвена в рамките на засиленото наблюдение на икономическите политики в Европейския съюз, е посочено в съобщението на правителството.

Ограничения за инвестиции

По отношение на инвестициите се дават по-добри възможности за диверсификация при инвестиране на активите на пенсионните фондове чрез разширяване кръга на допустимите финансови инструменти, се казва в съобщението.

Въвеждат се и ограничения и лимити на инвестициите с цел намаляване на риска. Занапред пенсионните фондове няма да могат да инвестират в имоти, предвижда законопроекта. Нещо повече в срок от 10 години пенсионните дружества трябва да се разделят с вече закупените от тях подобни активи.

Забрани за инвестиции между свързани лица

С цел предотвратяване на конфликт на интереси и ограничаване на възможностите за сделки със свързани лица се предлага забрана за инвестиране във финансови инструменти, издадени от пенсионноосигурителното дружество и свързани с него лица. Въвежда се и забрана за инвестиране във финансови инструменти, издадени от лица, които са част от група, в която пенсионноосигурителното дружество е дъщерно, а също и за придобиване от пенсионните фондове на активи от лица - част от група, в която пенсионноосигурителното дружество е дъщерно дружество и за придобиване от такива лица на активи, собственост на фондовете, пише в правителственото съобщение.

Одиторите ще сезират КФН за съмнителни трансфери

Въвеждат се допълнителни изисквания към одита на финансовите отчети на пенсионните дружества и управляваните от тях фондове. Одиторите се задължават да информират надзорния орган за определени обстоятелства, които са им станали известни в хода на одита, предвижда още законопроектът.

Предлагат се и разпоредби, насочени към облекчаване на режима на промяна на участието и прехвърлянето на средства на осигурените лица от един в друг фонд за допълнително пенсионно осигуряване.

Проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване е разработен след широко обсъждане на предложените промени с Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и другите пазарни участници, е посочено в правителственото съобщение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.