Частна фирма ще управлява църковните имоти

Частна фирма ще управлява църковните имоти

Светият синод на Българската православна църква e избрал фирма “Смарт брокерс” да поеме управлението на църковните имоти, съобщи в."Труд". Предложението е на Пловдивския митрополит Николай.


Фирмата трябва да подготви документацията на синодалните имоти и да намери наематели за тези, които са свободни. След като изготви договорите, тя ще ги представи за одобрение на Синода.


От години Църквата не може да направи регистър на имотите си и губи от отдадените на различни фирми сгради за офиси и заведения, коментира изданието. Загуби има и от хотелски части в манастири и земеделски стопанства.

 
По неофициална информация проблемът е по-малко заради неизгодни сделки, а заради липсата на контрол над митрополитите, които непрозрачно отдават имоти и прибират комисиони.


За изпълнители на сегашната поръчка са кандидатствали три компании. Техни представители са били поканени за среща с членовете на Светия синод.

Американският митрополит Йосиф е предложил да се сключи договор с “Адрес”, а Ловчанският митрополит Гавриил - със строителната компания “Джи Пи Груп”.  Избрана е обаче основаната преди две години “Смарт брокерс”.


“След успеха на “Charles Rutenberg Realty” в САЩ, ние решихме да развием бизнеса на компанията в международен план и създадохме брандовете “Smart Brokers” и “Rutenberg International”, пише в представянето на компанията на нейния сайт. За директора Мартин Янев пише, че е човек с над 10 години опит с недвижимите имоти и финансовите услуги. Твърди се, че фирмата е свързана с братя Диневи.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?