Частните съдия-изпълнители недоволни от ниската такса за събиране на дългове

Частното съдебно изпълнително производство може да се провали, заради ниския процент от принудително събраните вземания, които ще остават за съдия-изпълнителите. Това посочиха от Камарата на частните съдебни изпълнители, които се противопоставиха срещу одобряването на проекта за тарифите в бранша, внесени за одобрение от Министерския съвет на извънредното заседание на кабинета в сряда.

Според председателя на камарата Георги Дичев, предвидените проекта 4.5 процента от сумата, събрана от принудителното изпълнение, да остават за частния съдия изпълнител не са достатъчни. Така на практика ако един съдебен изпълнител събира средно годишно 540 хиляди лева, приходите според проектозакона ще бъдат 24 300 лв. В същото време са заложени минимални разходи 28 224 лв. годишно, като за първата година реално те ще са 36 332 лв., са изчислили още от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Като пример те посочиха, че в страни от ЕС тарифите, при които работят частните съдебни изпълнители, са между 10 и 15 процента. При тарифа 4.5 на сто нито една кантора на частен изпълнител не би могла да функционира при прозрачен начин на работа, смята още Георги Дичев.

Определянето на тарифите за частните съдия изпълнители трябва реално да стартира процесите по събирането на просрочените прекалено дълго борчове на фирми и граждани, с които в момента държавното изпълнително производство не може да се справи заради тромави процедури и ниски стимули за съдия изпълнителите да прибират дълговете.

Става въпрос за обща фирмена задлъжнялост в размер на над 56 млрд. лв. само към края на 2004 г., от които просрочените дългове са в размер на над 9 млрд. лв. Това сочат оценки на Българската стопанска камара, обявени през декември миналата година, според които 55 на сто от фирмите имат да си събират стари вземания от контрагенти.

От фирмите, които имат да си прибират просрочени борчове, обаче само 11 на сто биха се обърнали към съда за събиране на вземанията си . 38 на сто от бизнеса предпочита досъбедните споразумения, а 51 на сто признават, че са готови да прилагат неформални методи за да си приберат дълговете, сочи изследването на БСК.

От Камарата на частните съдия изпълнители призоваха кабинета да не приема определените такси. По-късно Министерски съвет действително отложи одобряването на тарифите, но според пресцентъра на правителството това е станало не под натиска на браншовата организация, а заради недостиг на време, което е било ограничено от ангажиментите на министър-председателя.

От информационната служба на кабинета изразиха учудване от протестите на частните съдия изпълнители, защото въпросния проекта за тарифите е бил одобрен още в края на миналата година на съвместна среща с браншовата организация и тогава не е имало никакви претенции от нейна страна.

Таксите за частното съдебно изпълнение вероятно ще бъдат одобрени на следващото или на някое от идните заседания на Министерски съвет, допълниха от правителствената информационна служба.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?