Чавушоглу обвини Германия в политически натиск върху сънародниците му

Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини Берлин, че оказва политически натиск върху сънародниците му в Германия и пречи на кампаниите в подкрепа на референдума за разширяване на пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, насрочен за 16 април, съобщи Ройтерс.

"Моля ви, не ни давайте уроци по права на човека и демокрация", каза Чавушоглу по адрес на германските власти, на среща с близо 200 турски граждани в резиденцията на турския генерален консул в Хамбург.

"Германия не трябва да се меси в нашите избори и нашия референдум", подчерта министърът по повод на обвиненията на Анкара, че Берлин пречи на провеждането на митинги в Германия в подкрепа на Ердоган. "Германия упражнява систематичен натиск върху нашите граждани, това е неприемливо", добави Чавушоглу пред събралите се, развяващи турски знамена и издигащи лозунги в прослава на Ердоган.

Митингът се състоя на територията на турското консулството, след като в понеделник вечерта властите на Хамбург обявиха, че са оттеглили разрешението за провеждане на срещата на Чавушоглу в център, който е бил затворен, тъй като не е имал пожароизвестителна система. Те обаче не отмениха самата среща.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?