Чеченския сепаратист се провъзгласи за приемник на Доку Умаров

Чеченският сепаратист Али Абу-Мухамад се провъзгласи за приемник на кавказкия ислямистки водач Доку Умаров, оглавявал организацията "Имарат Кавказ", съобщи Би Би Си. Вчера сепаратисткият сайт kavkazcenter.com официално обяви за мъртъв бившия лидер на севернокавказките нелегални.

Умаров бе поел отговорност в миналото за няколко смъртоносни атентата в Москва и други градове на Русия. През юли той призова "да се попречи с всички средства" на олимпиадата в Сочи.

Абу-Мухамад, включен в руския списък с действащи терористи и екстремисти с истинското си име Алиасхаб Кебеков, потвърди в обръщение, разпространено чрез ЮТюб, новината за смъртта на 49-годишния Умаров и поднесе съболезнования на неговите роднини и близки.

Пресслужбата на Рамзан Кадиров, глава на руската Чеченска република, заяви за Би Би Си, че по нейни данни Умаров е починал преди известно време. Кадиров обяви Доку Умаров за мъртъв още в средата на януари, като се позова на подслушани разговори между бунтовници. Абу-Мухамад не уточни в обръщението си кога и как е починал Умаров, но спомена за изтичане на информация и обеща наказания.

Специалните служби на Русия не разполагат засега с информация за смъртта на Доку Умаров, заяви вчера говорител на руския Национален антитерористичен комитет по повод медийни съобщения, че терористът е бил ликвидиран в Русия.

През януари руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че докато няма доказателства за смъртта на "един или друг терорист", спецслужбите трябва да го смятат за жив, напомня Би Би Си.

Новият сепаратистки лидер е на 42 години, аварец по народност, родом от Дагестан. Според Али Абу-Мухамад преди смъртта си Доку Умаров е назначил съвет от шестима висши членове на бунтовническата организация, които да изберат нов лидер. Самият той "не бил готов, дори не мислел да поеме подобна отговорност", но след "нови усърдни молби" склонил.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?