Чехия е отклонила предложение за купуване на ваксини на AstraZeneca от посредник

Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни

Чехия е отклонила предложение да закупи ваксини на AstraZeneca от посредник в ОАЕ, предаде Ройтерс, като се позова на чешкия министър на здравеопазването Ян Блатни.

Офертата е дошла от неназована трета страна и се отнасяла до купуване на дози от Индия, където се произвежда ваксината. Предложението било за партиди, които не са имали разрешение за достъп до ЕС.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш пък каза, че е имало сходно предложение и миналия месец, което той не взел на сериозно.

Говорител на AstraZeneca вече предупреди, че ако някои предлага доставки на ваксини в пределите на частния сектор, то най-вероятно става дума за фалшификат на ваксините и офертата трябва да бъде отказана, а съответните здравни власти трябва да бъдат информирани.

Същевременно стана ясно, че чешкият милиардер и председател на партията Граждански демократически алианс Павел Сегнал е бил ваксиниран с първа доза срещу коронавируса в болница в Прага, след като се представил за медицински работник. Това му позволявало да получи ваксината, тъй като той иначе не е част от категориите граждани, които имат сега право на ваксиниране срещу коронавируса в Чехия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?