Чехкиня е сред жертвите на атентата в Берлин

Чехкиня е сред жертвите на атентата в Берлин

Чехкиня, която живеела и работела в Германия, е сред 12-те жертви на атентата в понеделник на коледния базар в Берлин, съобщи снощи чешкото външно министерство, цитирано от Франс прес. Министерството посочи, че е получило информацията от оперативния център на германското дипломатическо ведомство.

Вчера бе потвърдено, че сред жертвите има италианка и израелка.

При нападението с камион, отговорност за което пое "Ислямска държава", загинаха 12 души и десетки бяха ранени. Шест от жертвите са германски граждани.

Чехия отново призова да се спре незаконната миграция, след като се разбра, че сред убитите в атентата в Берлин има чехкиня, предаде Франс прес. "Трябва строго да защитаваме външните си граници, да спрем незаконната миграция и да попречим с всички възможни средства на разпространяването на ислямистката религиозна омраза в Европа", се казва в изявление на премиера Бохуслав Соботка.

Външният министър Лубомир Заоралек призова да се укрепи сътрудничеството между страните от ЕС с цел изкореняване на тероризма.

"Случващото се около нас ни показва, че ако Европа ще функционира като едно цяло, не можем да си позволим, в никоя страна, да правим неща, чиито последствия ще засегнат всички останали. Всички решения трябва да вземаме заедно", заяви той.

Чижмар е първата чешка цивилна жертва на терористично нападение в Европа и общо трета за целия свят.

През 2005 г. 23-годишен студент, който работел в пътническа агенция, бе убит в атентат в египетския курорт Шарм ел Шейх. Три години по-късно чешкият посланик в Пакистан Иво Ждярек бе убит в атентата в хотел "Мариот" в Исламабад.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа