Tрима души са задържани заради кървавия атентат в Берлин

Все още не е ясно дали тунизиецът Амри е единственият нападател и как е успял да стигне до Милано

Tрима души са задържани заради кървавия атентат в Берлин
Тунизийската полиция арестува още трима души, заподозрени че са участвали в подготовката на кървавия атентат в Берлин, при който загинаха 12 души, а над 40 бяха ранени.

Задържани са племенника на Анис Амри, който бе основният заподозрян за атаката и бе застрелян при престрелка в Милано, и още двама души. Службите смятат, че са част от една и съща екстремистка мрежа.

Тунизийското вътрешно министерство съобщи, че Амри е изпратил на 18-годишния си племенник Феди пари, за да дойде при него в Европа.
Не е ясно дали трите заподозрени лица са помагали на Амри да избяга от Берлин.

Племенникът е арестуван в родния град на Амри, Уеслатия, а останалите - в столицата Тунис.

Все още не се знае как Амри е стигнал до Милано

В същото време германският министър на вътрешните работи отхвърли обвиненията, че властите са объркали разследването срещу Анис Амри и че не са направили достатъчно стройна полицейска операция за издирването му, така че да не успее да избяга в чужбина, съобщи ДПА.
 
"Да говорим за провал на службите за сигурност би било неуместно", каза Де Мезиер пред вестник "Билд".

"Разбира се, ние ще анализираме случая изключително внимателно и ще излезем със съответния доклад по него."

Все още не е установено и къде е бил Амри след атентата и как е стигнал до Милано.

Френският министър на вътрешните работи Брюно льо Ру отказа да потвърди дали нападателят е бил във Франция, преди да отиде в Италия.

В Амри бяха открити билети за влак от Франция до Италия, което накара лидера на френската крайна десница Марин льо Пен да заяви, че атентаторът е прекосил 3 европейски държави, което говори за пълна катастрофа за сигурността, която представлява Шенгенското споразумение.

Амри е бил познат и следен от службите в Европа и САЩ от години, но така и не са се събрали доказателства, за да бъде задържан.

 
Случаят за пореден път разкри проблемите при споделянето на информация между националните служби и координацията в противодействието на екстремистите.

Много от ранените са в тежко състояние

Вече са идентифицирани всичките 12 загинали при терористичния акт на коледния базар в Берлин.
 
Загиналите са шест жени и шестима мъже. Осем от жертвите са германци, а четирима са чужденци - от Чехия, Италия, Израел и Полша, съобщи "Шпигел".

Сред пострадалите има граждани на Израел, Унгария, Финландия и Литва, а също така на Великобритания и Испания. Много от тях все още са в тежко състояние.


 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят