Чехкинята Ледецка сътвори история с олимпийски титли в ските и сноуборда

Българската надежда за медал Радослав Янков отпадна още в квалификациите

Чехкинята Ледецка сътвори история с олимпийски титли в ските и сноуборда

Чехкинята Естер Ледецка влезе в историята като първия състезател с индивидуални олимпийски титли в два напълно различни зимни спорта.По-рано през седмицата тя спечели злато в супергигантски слалом в ските, а в събота триумфира и паралелния гигантски слалом в сноуборда, който е нейна коронна дисциплина.

Досега в цялата история на зимните олимпийски игри само трима спортисти са печелили индивидуални златни медали в различни спортове. Това са норвежците Торлайф Хауг и Йохан Грьотумсбротен и финландеца Хейки Хасу. И тримата имат титли в ски бягането и северната комбинация, която включва ски бягане.

Рускинята Анфиса Резцова също има олимпийски титли в различни дисциплини - биатлона и ски бягането, но втората и титла е в щафета.

При мъжете в паралелния слалом в сноуборда титлата спечели швейцарецът Невин Галмарини.Преди четири години в Сори той взе сребро.

Сноубордистът Радослав Янков отпадна още в квалификациите на паралелния слалом, с което сложи край на българските надежди за медал в Пьончан. Носителят на малката световната купа в дисциплината даде общо време 1:26,04 минути от двата манша и остана на 19-то място. Напред продължиха първите 16 души.

Това е най-доброто представяне на Янков на олимпийски игри досега. Преди четири години в Сочи той завърши на 25-то място в тази дисциплина. При жените в тази дисциплина българката Теодора Пенчева остана на 27-а позиция от двата манша.

Засега най-доброто представяне в Южна Корея е на състезателката в сноубордкроса Александра Жекова - шесто място.

До края на олимпиадата България ще бъде представена от ски бегача Владимир Цинзов – в неделя маратона на 50 км класически стил, но той никога преди не се е състезавал в тази дисциплина..

Споделяне

Още от Спорт