"Чепеларе курорт" обеща да не бетонира връх Мечи чал

"Чепеларе курорт" обеща да не бетонира връх Мечи чал

Връх Мечи чал в Родопите няма да бъде бетониран, обеща изпълнителният директор на "Чепеларе курорт" АД, Емилиан Редански във вторник. Изявлението му е във връзка с предоставените от държавата на община Чепеларе миналата седмица 62 дка в местността "Поделението". Имотът се е стопанисвал от военните и е застроен с 29 сгради.

Теренът ще се използва за разширението на ски центъра в Чепеларе, който се развива от "Чепеларе курорт" АД. В него участват община Чепеларе (49%) и "Родопска инициатива" АД (51%). Общината ще апортира терена в дружеството.

"Чепеларе Курорт” АД има разработени варианти за изграждане на пикник зона, атракции за деца, яздене на понита, велотрасета за екстремни спускания, а също и няколко трасета за туристическо каране на велосипеди, обясни Редански. От дружеството обмислят и направата на водоем, който да бъде риболовна атракция през лятото, а също така да подпомага и работата на машините за сняг през зимата, но това ще стане па по-следващ етап.

Очаква се експертиза на сградите в имота, за да се реши кои от тях да се съборят и кои могат да се ползват. Една от по-здравите сгради би могла да стане хижа, но върхът със сигурност няма да бъде бетониран, каза Емилиан Редански.

Първа копка на "Спортно-туристически център Чепеларе" бе направена от бившия премиер Сергей Станишев. В комплекса са вложени 50 млн. евро.

Зад "Родопска инициатива" АД стоят трима бизнесмени. Кръстьо Вангелов притежава единствената в страната фабрика за ски-екипировка "Орион ски", която произвежда обувки и автомати от марката "Атомик" и "Саломон", както и ски и сноубордове. Вангелов е избран за председател на Стопанската камара в Смолян през 2006 г. Заедно с бившия зам.-министър на финансите Кирил Желев са съдружници в пловдивската "Ависта партнерс", която се занимава с електронни игри и игрални автомати.

Другите акционери в "Родопска инициатива" са Тодор Грудев и Димитър Димитров. Грудев се занимава с туристическа и туроператорска дейност и търговия на дребно. Димитров участва в управата на Насърчителна банка заедно с бившия директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадъръков.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?