"Черен ден" в Пакистан заради Кашмир, Индия празнува своята независимост

Индийският премиер Нарендра Моди произнася реч по случай Деня на независимостта

Пакистан отбеляза днес "Черен ден", съвпадащ с празнувания в Индия Ден на независимостта, като протест срещу решението на индийското правителство да отмени специалния статут на намиращата се под негово управление част на спорния район Кашмир, предаде Ройтерс в четвъртък.

Решението на Индия да отмени специалния статут на щата Джаму и Кашмир, наред със спиране на комуникациите и ограничаване на движението на хората в района, разгневи Пакистан, който в отговор прекъсна търговските и транспортните връзки и изгони индийския посланик.

Печатните издания на вестници в Пакистан излязоха с черни краища, а политици, включително министър-председателят Имран Хан, замениха снимките си в социалните медии с черни квадрати. Очакват се протести.

Индийският премиер Нарендра Моди защити в днешната си реч по случай Деня на независимостта решението си да лиши спорния регион Кашмир от конституционния му статут. На този фон около 4 милиона кашмирци останаха по домовете си в 11-ия пореден ден на безпрецедентна блокада и комуникационно затъмнение, предаде Асошиейтед прес.

В излъчената на живо реч на Моди от Червения форт в столицата, датиращ от времето на Моголската империя, той заяви, че предишният статут на Кашмир (известна политическа автономия и забрана за външни лица да купуват земя и да заемат публични длъжности в населения предимно с мюсюлмани регион) е подхранвал сепаратизъм и е бил несправедлив към жените, защото законът е предвиждал те да губят правото си на наследство, ако се омъжат за някого, който не е от региона.

"Старото положение на нещата в Джаму, Кашмир и Ладакх поощряваше корупцията и роднинските назначения, но имаше и несправедливост, що се отнася до правата на жените, децата, далитите, племенните общности", заяви Моди.

От 4 август индийски Кашмир е под блокада, наложена малко преди да излезе президентският указ регионът да мине под прякото управление на федералното правителство на Индия чрез отмяната на чл. 370 от конституцията и понижаването на статута на Джаму и Кашмир от щат на две съюзни територии. Нов закон позволява всеки да си купува земя там, за което някои кашмирци се опасяват, че може да промени културата и демографията на региона. Критици сравниха това с израелските селища в палестинските територии.

Представители на индийското министерство на външните работи заявиха, че Кашмир се връща към нормалността, но Асошиейтед прес и други медии, работещи в региона, описват тежките ограничения, включително преустановяване на интернет, мобилните и стационарните телефонни връзки, както и поставянето на стоманени барикади и такива с бодлива тел по улиците.

Макар и в Кашмир да избухват всекидневно протести, в други части на Индия Моди получи широка обществена подкрепа.

Днес той заяви, че промените в Кашмир ще помогнат регионът да допринесе в по-голяма степен за развитието на Индия. Моди каза това в контекста на своята програма в следващите пет години да превърне страната си в икономика за 5 трилиона долара.

"През последните 70 години станахме икономика за 2 трлн. долара, но през последните пет години добавихме 1 трлн. долара към икономиката. Това ми дава увереност, че в следващите години ще станем икономика за 5 трлн. долара", заяви той.

Премиерът, чиято хиндуистка националистическа Индийска народна партия спечели голяма победа на общите избори през май, обяви и че ще бъде създаден нов пост, началник-щаба на отбраната, който ще координира операциите на силите за сигурност.

Той се изказа и за преструктуриране на индийската избирателна система така, че щатските избори и изборите за долна камара на федералния парламент да могат да бъдат организирани едновременно, а не по различен график.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят