Черниче стана Евросело на 2012 г. с най-успешно реализирани проекти

Черниче взе приза за Евросело 2012

Благоевградското село Черниче бе отличено във вторник от земеделското министерство като Евросело на 2012 г. в конкурс за най-успешно усвоени и реализирани проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Селото надви в надпреварата други 17 претенденти с реализираните си проекти за реконструкция на ВиК мрежата и за ремонт на улиците за общо 6 млн. лв. Победителят бе избран според броят на реализираните европроекти, усвоените средства, привлечените инвестиции и цялостната промяна в облика на населеното място.

 

"Черниче има едва 1000 жители, но е пример дори за големите общини как успешно могат да се усвоят 6 млн. лв. европейски средства”, каза зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова при връчването на наградата.

 

Второто място и специалният приз на журито за най-много проекти по ПРСР са за с. Чавдар. Най-малката община в България има общо 7 проекта на обща стойност 5.6 млн. лв. Четири от проектите се изпълняват в момента.

 

Старопланинското село Шипково зае третото място. Евроинвестицията от 3 млн. лв. е на финален етап и скоро 750-те жители на известния балнеоложки курорт ще имат модернизиран водопровод, нова канализация и нова пречиствателна станция за отпадъчни води, съобщават от агроведомството

 

Специалната награда за гражданин грабнаха Джон и Трейси Манли от с. Лиси връх, Шуменско. Те са инвестирали 43 хил. лв. лични средства за развитието на селото.

 

Почетни грамоти взеха класиралите се от 4-то до 10-о място – Кирково, Бенковски, Рупите, Фотиново, Чорбаджийско, Българево и Калугерово.   

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?