Черният пазар на човешки органи се е преместил в Сърбия

През последните години, във времето на икономическа криза, черният пазар за човешки органи се премести от Далечния Изток и Южна Америка в Европа и една от засегнатите страни е Сърбия, пише "Интернешънъл хералд трибюн" в репортаж по темата, цитиран от Танюг в неделя.

Вестникът пише, че черният пазар на човешки органи се е преместил в Сърбия, Гърция, Испания, Италия и в Косово. "Бедни и отчаяни хора продават бъбреците си, костен мозък и роговици по интернет, докато безогледни търговци с човешки органи печелят от това", пише нюйоркският вестник.

Вестникът разказва историята на Павле и Даниела от Ковин, които, принудени от бедността, предложили за продажба бъбреците си по интернет за по 30 хиляди евро.

Вестникът се позовава на неназован източник от сръбската полиция, който казва, че през последните 10 години нито един случай на търговия с органи в Сърбия не е изпратен в съда. Посочва се, че причината за това е, че всичко протича в голяма секретност.

Цената на бъбреците на черния пазар се оценява на около 100 хиляди евро. Годишно на световно равнище се продават между 15 и 20 хиляди органи, пише вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?