Петима души бяха осъдени за нелегална трансплантация на органи в Косово

Основният съд в Прищина осъди собственика на клиника Медикус Лютфи Дервиши и още четирима обвиняеми за нелегални трансплантации на органи, а двама други обвиняеми по делото бяха оправдани, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Лютфи Дервиши бе осъден на 8 години затвор, а неговият син Арбан - на 7 години и 3 месеца. Освен това двамата трябва да платят съответно 10 000 и 2500 евро обезщетение.

Останалите трима обвиняеми са получили присъди от една година условно до три години затвор.

Както бе посочено в обвинителния акт, в клиника Медикус, която се намира близо до Прищина, са извършени около 30 нелегални трансплантации на бъбреци. За донори са набирани бедни хора от Турция, Русия, Молдова и Казахстан, на които обещавали по 15 000 евро за изваден бъбрек. Органите били присаждани на богати пациенти, които заплащали над 70 000 евро за трансплантацията. Никой от донорите обаче не получил обещаните пари.

Освен седемте косовски албанци по случая Медикус бяха обвинени и двама чужденци - турският лекар Юсуф Сьонмез и израелският гражданин Моше Харел, които заедно с Дервиши се смятат за организатори на престъпната група за нелегална търговия с органи. Сьонмез и Харел бяха съдени задочно.

Клиника Медикус е работила без официално разрешение. Сьонмез обаче е имал лиценз за работа в Косово, издаден му от министерството на здравеопазването.

Следователите затвориха Медикус през 2008 г. в рамките на предварителното разследване. Сградата бе конфискувана по съдебна заповед, а на Дервиши му бе забранено да влиза в нея.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани