"Черният списък" на Русия ще влоши отношенията й с ЕС

Политици от забранителния списък на Кремъл се гордеят, че са в достоен клуб

"Черният списък" на Русия ще влоши отношенията й с ЕС

Недопускането на представители на някои европейски държави на руска територия е отговор "изключително“ на европейските санкции срещу Русия, заяви високопоставен източник от Министерството на външните работи на Русия, цитиран от агенция ТАСС.

Той отказа да коментира отделни лица в списъка, предоставен на европейците. Списъкът е поверителен и публикуването му "тежи на съвестта на съответните страни“, заяви руският служител в неделя.

Европейските лидери и институции осъдиха остро "черния списък" на Русия, който забранява на европейски официални лица да влизат на руска територия в отговор на санкциите на Европейския съюз (ЕС). Общо 89 имена са включени в списъка, който Русия изпрати в събота на редица посолства. В него фигурират бивши правителствени ръководители, десетки депутати от Европейския парламента, бивши министри, високопоставени военни и служители на разузнаването, които критикуват политиката на Русия.

Полша и балтийските държави имат най-много представители в 89-членния списък, включващ лица от 17 държави.

Политици, чиито имена са включени в забранителния списък на Кремъл, заявиха, че се гордеят да са членове на един съвсем достоен клуб, отбелязва Франс прес. Сред лицата, на които е отказано да влизат в Русия, е и бившият български посланик в Москва Илиян Василев.

В ЕС са единни, че ходът на Русия ще влоши още повече отношенията

Холандският премиер Марк Рюте заяви, че забраната "не се основава на международното право". Говорител на британското външно министерство подчерта, че списъкът "няма абсолютно никакво оправдание, а руските власти нямат никакво юридическо основание да го легитимират", предаде БНР.

Шведският външен министър Маргот Валстрьом посочи пред Би Би Си: "Списъкът не допринася за повишаване на доверието към действията на Русия. Защото се добавя към приети от Москва закони, забраняващи неправителствени организации, което е много сериозен проблем".

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също осъди руския ход: "Редно щеше да е да се уведомят засегнатите лица какви са резервите към тях или поне да се оповестят тези списъци. Това определено не помага в момент, когато се стараем да решим тежък и опасен конфликт в сърцето на Европа".

За този списък няма съвършено никакви оправдания, заяви в неделя и британското външно министерство, според което руските власти не са представили никакви юридически основания за него и включените в него лица.

Ако Русия смята, че такива действия ще доведат до промяна в позицията на ЕС по санкциите, тя не е права. Това може да стане, ако Русия изведе войските си от Украйна и спазва задълженията си по примирието, постигнато в Минск, се казва в изявлението.

Белгийските власти поискаха от руснаците да преразгледат наложената забрана.

Зелените и либералите: Поредното доказателство за авторитаризма на Путин

Групата на Зелените-Европейски свободен алианс в Европейския парламент (ЕП) поиска парламентарни дебати за отговора, който да се даде на този списък, като се има предвид, че на пленарната сесия на 10 юни в Страсбург ще се обсъжда състоянието на отношенията между ЕС и Русия, се казва в тяхно изявление, цитирано от БТА.

Според тях евродепутатите трябва бързо да преценят дали при това положение диалогът с руския парламент остава възможен и как.

"Макар и да не ни учудва, потвърждаването на този черен списък е тежък удар за отношенията между ЕС и Русия", заявяват Ребека Хармс и Хайди Хаутала.

"Този списък очевидно е насочен против европейските политици, които са се ангажирали да насърчават правата на човека, демокрацията, укрепването на руското гражданско общество
и които подкрепят Украйна. Това е поредното доказателство за авторитаризма на Владимир Путин, който системно приема критиката като заплаха за властта си", добавиха те.

В забранителния списък на Русия е лидерът на фракцията на либералите в Европарламента и бивш премиер на Белгия Ги Верхофстадт, който призова за независимо разследване на убийството на Борис Немцов; съпредседателка на групата на Зелените - германката Ребека Хармс и двама от бившите съпредседатели - финландката Хайди Хаутала (името ѝ се свързва с приемането на "закона Магнитски" в ЕП); притежаващият двойно френско и германско гражданство Даниел Кон-Бендит, както и бившият британски вицепремиер Ник Клег.

Политици от списъка се гордеят с оказаната им чест

Шведският евродепутат Мария Билдт заяви, че и занапред ще остане привърженик на мира и свободата в Украйна. Белгийският ѝ колега Марк Демесмекер написа в своя Туитър: "Путин ме вкара в "черния списък". Прекалено голяма чест за мен, г-н Путин".

Бившият външен министър на Чехия Карел Шварценберг, който също е в списъка, коментира, че е попаднал в клуб "с много прилични хора".

"Горд съм, че съм включен в руския черен списък – ако това не беше станало, щях да се разстроя", коментира бившият британски външен министър сър Малкълм Рифкинд. Според него този ход на Русия е доказателство, е въведените против нея санкции оказват сериозно влияние на руската икономиката и затова е последвала подобна контрамярка.

Румънският депутат Еуджен Томак, лидер на Партия Народно движение, заяви: "Бил съм и ще продължавам да бъда постоянен критик на Кремъл, докато тази страна продължава да бъде заплаха за Европа". "Днешна Русия е тази, която възхвалява пакта Рибентроп-Молотов, едно престъпно споразумение, чрез което Румъния претърпя ампутация. За мен е чест да се боря за каузата на румънците, намиращи се под постоянната заплаха на "империята на злото", както я наричаше (американският) президент Рейгън", посочи румънският депутат, който е вкаран в "черния списък" на Русия с още четирима свои сънародници.

От Министерството на външните работи в България заявиха в събота, че "освен имената, руската страна не е предоставила никакви мотиви или правна аргументация за забраната за достъп. В този смисъл българската страна, съвместно с останалите ни партньори от ЕС, ще потърси разяснения за всеки индивидуален случай на европейски гражданин, на който е отказан достъп до Руската федерация".

Редица европейски държави вече обявиха, че ще искат обяснения от Москва.

Единственият руски депутат, който е в опозиция на Кремъл, заяви, че руският външен министър Сергей Лавров трябва да обясни защо на 89 европейски официални лица е забранено да влизат в Русия и да потвърди имената им.

Един руски депутат поиска обяснение от Лавров и бе жестоко смъмрен

Дмитрий Гудков каза също на Лавров, че макар и да разбира, че такава стъпка може да е била необходима, тя е трябвало да се извърши прозрачно и след консултации с парламента.

Молбата му предизвика остра реакция на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "Той беше ли толкова активен, когато страните от ЕС изготвиха техните черни списъци? Написа ли такива критични, или може би обективни писма до властите на страните от ЕС с молба да спрат да изготвят забранителни списъци срещу руски граждани?
Може и да го е направил, но за жалост кой знае защо никой не знае за това", каза Захарова по радио "Говорит Москва".

"Ние отдавна препоръчвахме представителите на страните, които въведоха аналогични ограничения против Русия, да се обръщат преди пътуване в руските консулски учреждения, за да уточнят дали не им е забранено влизане в РФ. Нашите партньори обаче предпочетоха да не правят това и поискаха да бъдат информирани по дипломатически канали. В тази връзка бяха направени и гореупоменатите списъци", се казва в коментара на руското външно министерство.

Оттам допълват, че аналогичен списък съществува и по отношение на граждани на САЩ, "но в този случай нашите американски партньори се държат по-конструктивно от европейските".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?