Червени кметове искат министерство за местно и регионално развитие в следващия кабинет

Червеният кмет Красимир Мирев поиска в следващото правителство да бъде създадено министерство за местно и регионално развитие, тъй като общините "достатъчно експертно представителство" в изпълнителната власт. Това стана в петък по време на среща на кметове на БСП, министър-председателят Сергей Станишев и министри от квотата на соцпартията в НДК.

От своя страна Станишев обяви, че от началото на членството в ЕС през 2007 г. в българските общини са влезли около 1.8 млрд. евро. По думите му сегашното правителство, е "направило важни стъпки за децентрализация на общините".

През 2005 г. общините са получили от централния бюджет 1.288 млрд. лв. Сега тези средства са нараснали до 2.452 млрд. лв., посочи още той. После посочи, че общините са основен бенефициент по европейските програми и през май м. г. са били договорени средства за 100 млн. евро по оперативните програми, а в момента има проекти за над 2 млрд. евро.

"За тези четири години не само реализирахме за първи път един успешен мандат с участието на БСП и на Коалиция за България, но заложихме и много добра основа за бъдещето", каза още в изложението си премиерът и лидер на БСП.

По думите му на страната предстои "тежък период в условията на криза и е много важно каква политика ще се води, доколко адекватно ще бъде правителството, местната власт, за да усети най-малко страната ни последствията от кризата, да опазим това, което сме постигнали, и да вървим напред".

Станишев призова "към мобилизация и хъс", защото "на карта е бъдещето на страната".

Според Станишев представителите на ГЕРБ използват Европейския парламента за трибуна за свои партийни цели, а не за защита на националните интереси.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?