Червеният бизнесмен Манджуков искал да купи "Кинтекс"

Оръжейният търговец и собственик на в. "Дума" Петър Манджуков иска да купи обявената за приватизация фирма "Кинтекс". Това съобщи днес електронният сайт на бившия издател на вестниците "Дума" и "Република" Димитър Иванов, като се позовава на източници на Агенцията за приватизация. Сайтът е с име, идентично на фалиралия преди няколко месеца вестник "Република".

Точно желанията на Манджуков обаче могат да заформят около продажбата на прочутата соцфирма скандал, подобен на този с "Булгартабак", и пак с главно действащо лице - вицепремиерът Николай Василев, твърдят авторите на материала. Според информацията при последното си посещение в САЩ преди Василев е поел ангажимент "Кинтекс" да бъде продадена на мощна корпорация от американския ВПК.

Авторите припомнят, че миналата седмица шефът на агенцията Апостол Апостолов насрочи конкурс за оценители на активите на прочутия оръжеен износител "Кинтекс". Веднага след публикуването на оценката ще започне и подаване на оферти от кандидат-купувачите.

Петър Манджуков е бивш служител на "Кинтекс" и преди 1989 г. е бил представител на фирмата в арабския свят, а след 1990-та вече е частен търговец. Правителството на СДС отне лиценза на Петър Манджуков поради сигнали за износ на оръжие в ембаргови държави.

Правителството на Сакскобургготски обаче възстанови лиценза на Манджуков, а президентът Първанов го отличи с най-високото държавно отличие орден "Стара планина" - първа степен за заслугите му в развитието на отношенията с Русия и държавите от ОНД. Манджуков бе предложен за награда от правосъдния министър Антон Станков.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?