Чешки войски ще участват срещу Ирак и без мандат на ООН

Тази седмица чешките законодатели ще обсъждат изпращането на чешки части за противохимическа защита в Ирак, съобщава АП.

Вчера правителството на Владимир Шпидла взе решение за увеличаване на числения състав на противохимическата част, която понастоящем е разположена в Кувейт и даде разрешение при нужда, тя да се дислоцира в 22 страни от региона, които вече са дали съгласието си.

Правителството определи два сценария, при които чешката противохимическа част може да се използва за спасяване на хора, засегнати от оръжия за масово унищожение.

При единият трябва да има резолюция на Съвета за сигурност, а при другия трябва да има употреба от страна на Ирак на оръжия за масово поразяване.

Външният министър Кирил Свобода обясни, че при втората хипотеза чешките химически войски ще влязат в действие "независимо от мандата на ООН". Няма да стоим и нищо да не правим, уточни той.

Свобода каза, че чешката част ще бъде поставена под съвместно командване на потенциална военна коалиция без да се търси съгласието на страните от Персийския залив.

Вацлав Хавел е одобрил формулировката в решението на правителството, съобщава АП.

Решението на чешкото правителство, което трябва да бъде одобрена от парламента и сената тази седмица, е в отговор на молбата на САЩ за оказване на помощ.

В края на миналата седмица Вашингтон поиска чешката част за противохимическа защита да бъде на разположение при евентуална война срещу Ирак. Освен това САЩ поискаха и разрешение за прелитане през чешкото въздушно пространство и присъствие на чешка територия на чуждестранни войски.

Очаква се процедурата в чешкия парламент и сенат за участието на чешки войски във война срещу Ирак да приключи след около седмица.

АП отбелязва, че законодателите н Прага са силно разделени.

Чехия е специализирана от времето на Варшавския договор в противохимическата защита и разполага със специалисти, които се оценяват като уникални в рамките на НАТО.

Германия, която разполага с протовохимически части, които също в момента са в Кувейт, отказа да участва във война срещу Ирак, дори ако за това има мандат на ООН.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?