Чешкият финансов министър предложи кандидатура за свой приемник

Чешкият финансов министър предложи кандидатура за свой приемник

Чешкият министър на финансите Андрей Бабиш предложи бившия изпълнителен директор в "Майкрософт" Иван Пилни за свой приемник, предаде Ройтерс.

Решението има за цел да сложи край на политическите спорове, които разтърсиха управляващата левоцентристка коалиция броени месеци преди парламентарните избори.

Бабиш изрази надежда премиерът Бохуслав Соботка да назначи Пилни, понастоящем председател на икономическата комисия в долната камара на чешкия парламент, което би сложило край на раздора между партията на финансовия министър "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО) и социалдемократите на министър-председателя.

Соботка бе отправил искане към Бабиш да напусне кабинета поради появили се въпроси около негови данъчни операции в миналото. Финансовият министър отрече да е вършил нещо нередно и отказа да напусне поста си, но в крайна сметка се съгласи да го направи, при условие че неговата партия избере кой да бъде приемникът му.

Пилни, 72-годишен представител на АНО, е бивш директор на чешкия филиал на "Майкрософт".

"Смятам, че Иван Пилни ще бъде добър министър", заяви Бабиш пред репортери. "Преди всичко искаме да сложим край на цялата тази разиграла се история. За мен тя е неразбираема, при положение че можехме да влезем в историята като най-успешното правителство."

Скандалът разтърси трипартийната управляваща коалиция, която дойде на власт през 2014 г. и се смяташе за най-стабилното правителство за последните поне 15 години. Времето, откакто то е на власт, е белязано от голям стопански растеж и рекордно ниска безработица, което помогна на управляващите за пръв път от две десетилетия да постигнат балансиран бюджет, отбелязва Ройтерс.

Предвид изборите през октомври Бабиш окачестви скандала като политически маневри на Соботка, чиито социалдемократи изостават значително от АНО в социологическите проучвания.

Соботка написа в Туитър, че ще се срещне с Пилни и ще обяви решението си по-късно. Той отхвърли веднъж номинация на АНО за нов финансов министър, тази на заместник-министъра на отбраната Ана Шилерова, заявявайки, че тя е твърде близка до Бабиш.

Споделяне

Още от Европа