Чешкият премиер: Правителство с комунистите и крайната десница е последна възможност

Андрей Бабиш

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че съставянето на правителство с двете крайни партии - едната антинатовска, а другата - антиевропейска - е последна възможност, към който той може да прибегне само с изричната подкрепа на своята партия АНО, предаде Ройтерс, като се позова на чешки вестник.

Бабиш спечели парламентарните избори през октомври миналата година, но АНО (съкращение от "Действие на недоволните граждани" на чешки) не получи парламентарно мнозинство и той трябва да си осигури достатъчно подкрепа, за да получи вот на доверие.

Миналата седмица преговорите със социалдемократите, които ръководеха предишното правителство с участието на АНО, се провалиха, а другите големи традиционни партии отказват да преговарят с Бабиш, заради обвиненията срещу премиера в злоупотреби с европейски субсидии, които той отрича.

Във вторник президентът Милош Земан посъветва Бабиш да разговаря с крайнолевите от Комунистическата партия, които искат страната да излезе от НАТО, и с крайнодясната Чешка социалдемократическа партия, която призовава за напускане на Евросъюза.

В интервю за вестник "Млада фронта днес" Бабиш заяви, че да потърси подкрепа от комунистите и социалдемократите сега е единственият му избор.

Ако и движението (АНО) погледне на нещата така, не остава нищо друго, освен да работим с комунистите и социалдемократите, каза премиерът.

Правителството на малцинството на Бабиш допусна възможността някои формации да изиграят ролята на балансьор, след като загуби вот на доверие в парламента през януари.

 

Очаква се днес ръководството на АНО да обсъди следващите стъпки.

Бизнесменът милиардер Бабиш каза, че не се страхува от критики от чужбина, ако правителството му в крайна сметка бъде съставено с помощта на комунистите и социалдемократите.

Изобщо не ме страх, това са измислици на чешките журналисти. Вижте какво става в Австрия, каза той пред вестника.

През декември миналата година крайнодясната Партия на свободата стана партньор на консервативната Австрийска народна партия в управляваща коалиция, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа