Чешкото правителство се опитва да блокира руската дезинформация

Чешкото правителство се опитва да блокира руската дезинформация

Създаденото в Прага правителствено подразделение се задъхва от работа, борейки се с лъжливата информация. На фона на руското влияние, неговото значение остава ограничено, пише френският вестник "Либерасион" в кореспонденция от Прага.

Изданието разказва за видео, което е било гледано десетки хиляди пъти. "Ислямистки мигранти се опитват да хванат и изнасилят момиче някъде в Европа", разказва легендата. Кадрите, снимани с камери за видеонаблюдение, показват човек, който рита по главата жена. "Някъде в Европа" – е Прага. Така наречените мигранти – в действителност са чешки граждани, които се бият заради търговия с наркотици. Ето една от фалшивите антимигрански новини, които се множат със стотици още от 2015 г. насам, дава пример "Либерасион".

"Дезинформация" – така беше написано в туитър акаунта на Центъра за борба с тероризма и хибридните заплахи (ЦБТХЗ), който обобщава: "Инцидентът в Прага не е бил свързан с ислямистки мигранти".

Въпросната "оперативна група срещу фалшивите новини" е под ръководството на министерството на вътрешните работи на Чехия и се помещава в масивна сграда със съветска архитектура в Прага. Там екип от 15 души всекидневно дебне разпространението на дезинформация. Когато някоя фалшива новина набере скорост и попадне в полезрението на чешкото вътрешно министерство, ЦБТХЗ прави уточнение и пише туит от максимум една или две фрази.

През 2016 г. в доклада за вътрешна сигурност на страната цяла глава беше посветена на външното влияние (да не кажем – руското) и тактиката за организация на борбата срещу вихрещата се свирепо и паралелно дезинформация. В резултат, следвайки препоръките на този доклад, правителството реши да създаде този център, работата на който отчасти е посветена на борбата с фалшивите новини.

Инициативата беше широко разяснена преди американските избори, но това само стана повод да се изкарат на светло последствията от фалшивите новини, които най-силно притесняват страните от бившия съветски блок: става дума за прокремълската дезинформация. Информационната война е обявена. От времената на Студената война Прага винаги е била тила на руснаците. В руското посолство в Чехия работят 130 души, това е най-голямото посолство в страната, гонещо по численост посолството на САЩ и германския съсед, което притеснява изследователите на дезинформацията, подчертава френското издание.

Ондрей Кундра, който от години публикува разследвания за руската пропаганда в чешкото илюстровано списание "Респект", казва по този повод: "Чешката република има стратегическо значение за руснаците".

Разпространението на проруски и антиевропейски тези, особено когато те се подемат от политици, превръщат Чехия в троянски кон за защита на руските интереси, твърди Кундра.

"Те например се нуждаят от държавите членки на Европейския съюз, които искат да отстояват прекратяване на санкциите срещу Русия". Прекрасен пример за това е чешкият президент Милош Земан.

Още преди началото на бижанската криза, украинският конфликт изигра решаваща роля във вълната от дезинформация, която засегна Чехия и останалата част от Европа. Според мнението на проевропейския аналитичен център "Европейски ценности" ( European Values), основан в Прага, войната в Крим е дала начален сигнал. "Много сайтове за фалшиви новини вече съществуваха, но дейността им и външните им прояви бяха много слаби. След анексирането на Крим те започнаха да споделят тезите на Русия, според които украинските бойци се смятаха за терористи и т.н.", отбелязва анализаторът от центъра Вероника Вишова.

Свалянето на малайзийския пътнически самолет МН17 (който, според мнението на руснаците, е бил свален от украинците) стана символ за московска дезинформация по отношение на ункраанския конфликт. Именно тогава "Европейски ценности" стартира инициативата Kremlin Watch за проследяване и "разобличаване" на проруската дезинформация в чешкия интернет. Бяха преброени 37 сайта, които редовно разпространяват фалшиви новини на чешки, пише "Либерасион".

Доколкото тази информационна война е преди всичко идеологическа (прокремълска срещу проевропейска), се оказва невъзможно да се установи пряка връзка между сайтовете за дезинфорамция и руската власт.

Отстояваните тезиси са тезиси на Москва, същевременно "ние не можем да твърдим, че зад това стоят руснаците, обаче най-малкото това са застъпници за Русия", анализира директорът на ЦБТХЗ.

Остава да се разбере кого ще докоснат посланията, отправяни от чешкото министерство на вътрешните работи, тъй като разобличенията (поне към момента) се публикуват само в Туитър. "Хората, които действително трябва да се убеждават, вероятно не следят акаунта в Туитър на този център", със съжаление отбелязва Марк Галеоти, британски политолог, старши научен сътрудник на Института за международни отношения в Прага, специалист по Русия.

"Аудиторията на фалшивите новини е невъзможно да се измери. Това е един от нашите главни проблеми: ние не знаем размера на заплахата. Ние се стремим да привлечем вниманието към това явление, но не можем да променим мнението на потребителите на дезинформация", анализира представител на ЕК, който не е назован. Последните често вече са убедени от екстремистки и прокремълски тезиси и само подкрепят възгледите си при четене на новини.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят