Чешмеджиев провежда пълзящ локаут в БТА

Работата на БТА утре няма да спре, заяви пред Дарик радио генералният директор Стоян Чешмеджиев. Общото събрание на агенцията реши в петък, че от понеделник БТА спира да излъчва емисии новини, докато не се вземе политическо решение за смяната на Чешмеджиев и неговото ръководство.

Генералният директор на БТА заяви, че ако все пак от протестиращите в медиата спрат утре работа, то той има готовност да назначи нови служители.

Чешмеджиев коментира петъчното спиране на БТА така: "Много пъти се е случвало по технически причини, така че десетина минути бяха спрени емисиите, но това са по технически причини, които не бива да са повод за някакво безпокойство относно нарушаване нормалната работа на БТА. Нито има обявена законова стачка, нито има обявени някакви действия, има самоволни действия, които естествено ще бъдът санкционирани.

Няма конкретни искания, няма конкретни мотиви има една група от 30-40 човека, която е режисирана от СДС. Работата на агенцията по никакъв начин няма да спре. Уволнения в БТА няма и тези 9, а не 11 човека не са уволнени, а имат наложени дисциплинарни наказания съгласнто действащото законодателство и вътрешните правилници в БТА".

В четвъртък Чешмеджиев уволни 11 души, а на други 10 изпрати съобщение за последно предупреждение, заради излъченото на 12 март изречение, в рамките на емисиитге новини - "БТА е за незабавно освобождаване на Стоян Чешмеждиев .и неговия ръководен екип".

Запитан от Дарик радио дали има готовност да назначи нови хора, Чешмеджиев потвърди, че има такава готовност. "Но абсолютно съм уверен, че след преминаване на първия емоционален ден поноделника, вторник агенцията ще си влезе в един нормален ритъм".

На въпрос ще си подаде ли оставката, Чешмеджиев запита риторично "По какви причини?"

Дежурните журналисти в БТА днес специално се разписваха в списъци при охраняващите сградата на агенцията полицаи, за да стигнат до работните си места. Някои обаче не бяха допускани до сградата, въпреки че са все още щатни служители.

На врата на БТА има залепена заповед на Чешмеджиев под номер 46, в която се казва, че достъпът до БТА може да става само чрез служебен пропуск, като за целта е наредено изготвянето на списък на щатните служители след 1 януари 2003 г. Според служители в БТА обаче, има отделен списък при полицаите, където на ръка било написано срещу някои имена на журналисти - "абсолютно не".

Милена Милева, която е репортер от "Международна информация" и една от уволнените от Чешмеджиев, днес не е успяла да влезе в сградата въпреки, че още не е получила официално известието от "Личен състав" за освобожедението си.

Милева е била в списъка на дежурните по график, който се изготвя месец по рано. Вчера тя е получила разшението на прекия си ръководител да дойде на работа, тъй като не са спазени законните условия за уволнението ѝ. Днес обаче ѝ е отказан достъп.

Милева успяла да се види с Чешмеджиев и да му обясни, че не е получила предупреждението си. Той отговорил, че ще го получи по пощата и че "агенцията ще мине и без вас", разказаха очевидци на срещата.

"Излючително сме притеснени от неговите действия, които започват да стават все по-остри и неадекватни", заявиха днес представители на протестиращите журналисти. "Атмосферата за работа е отровена, дебнем се като кучета и котки", допълниха те, визирайки отношението на новозначените от Чешмеджиев хора.

В кабинета на Стоян Чешмеджиев днес се проведе и спешно заседание на всички ръководители на направления в БТА. Към същия чес от деня се очакваше да дойдат и около 30 души млади репортери, за да заемат местата на утрешните стачници. Такива обаче не дойдоха до 40 минути след 15 часа.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?