Чества се Свети Спиридон – закрилник на занаятчиите

Етнографски музей Пловдив вече 20 години отбелязва празника във вида, в който е бил познат преди век сн.БГНЕС

Православната църква почита днес паметта на Свети Спиридон - епископ Тримитунтски, Чудотворец.

Роден на остров Кипър и живял през ІV век, Спиридон хранел бедни и сираци, лекувал болни, приемал радушно странници.

По време на царуването на император Константин е бил епископ в град Тримитунт, на остров Кипър.

Просветен от Светия Дух, Спиридон узнавал тайните помисли и прегрешения на хората. Тази прозорливост му помагала да поучава чрез чувства на любов и милосърдие към ближните.

Прославил се чрез много чудеса, които били знак на проявената към него Божия милост.

През 325 г. участвал в Първия вселенски събор, където изобличил ереста на арианите и нагледно доказал единството на Светата Троица.

Спиридон взел в ръце една тухла и я стиснал, и от нея мигновено излязъл огън, потекла вода, а глината останала в ръцете на Чудотвореца.

Живял до около 350 г. Погребали го в Тримитунт. На гроба му, към който вярващите пристъпвали с благоговение, се извършвали много чудеса.

Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VІІ век, а към времето на турското завоевание на Цариград те били пренесени в Керкира, на остров Корфу.

В България свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите. Народът разказва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му.

Празнуват също и други занаятчии - шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери. Почит му оказват керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Култът на този светец е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Той особено е популярен сред християнското население на Родопите и в района на Благоевград.

Народът вярва, че св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки (струпки), екземи и в негова чест се месят колачи - питки, кравайчета. Те се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

Според легендата каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през съответните месеци през следващата година: на първия ден съответства януари, на втория - февруари и т.н.

Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември.

Днес имен ден празнуват Спиридон (от лат. "спиритис донум" - духоден дар) Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.

Споделяне

Още от Общество

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?